Bästa Elscootern – 3 Modeller Recenserade

I början av 1900-talet så revolutionerade cykeln transporter på kortare sträckor. På 1070-talet kom skateboarden till Sverige. Under 2020-talet så uppenbarade sig ett nytt transportsätt, som kommit att bli både omåttligt populärt och omdebatterat. Vi pratar givetvis om elscootern, ibland kallas elsparkcykel.

Här går vi igenom de populäraste modellerna på marknaden, och vad som är viktigt att tänka på innan köp.

Mi Electric Scooter Essential Elscooter

Mi Electric Scooter Essential

Perfekt alternativ för dig som vill ha en snygg, enkelt och stilren elscooter

 • Vikt: 12 kg
 • Maxhastighet: 20 km/h
 • Räckvidd: upp till 20 km
 • App: Mi Home

Mi Electric Scooter Essential är ett bra alternativ för dig som vill ha en enkel och snygg elscooter för ett lågt pris. Den har flygplansaluminium i legeringen på ramen vilket gör den både lätt och slittålig. Ramen är även mattsvart med få diskreta orangea detaljer, vilket är mycket snyggt. Den är 1140 mm hög och 1080 mm lång.

En säker elscooter

Denna elscooter är säkert utrustad med flera säkerhetsdetaljer i designen som får dig att känna dig trygg. Den har exempelvis ett dubbelt bromssystem där bakhjulet är utrustat med en regenerativ bromsskiva. Det finns även ett E-ABS-system på framhjulet som förhindrar halka och andra olyckor. Dessutom har elscootern stötdämpande och pneumatiska däck på 8,5 tum, som förhindrar glidningar av olika slag.

Elscootern har en borstlös likströmsmotor som driver den med hög komfort. Motorn är på 250 Watt, vilket gör att trafikverket räknar den som en cykel, och det gör den även laglig att köra på allmänna vägar i Sverige. Dess maxhastighet på 20 km/h är också godkänt för körning på allmänna vägar, vilket såklart är viktigt om du vill kunna använda scootern i vardagen.

Andra tekniska detaljer

En nackdel med scootern är att den har en relativt kort räckvidd, vilket innebär att du inte kan åka så långt på den utan att ladda batteriet. Dock är laddningstiden bara 3,5 timmar, och det gör att den korta räckvidden inte är ett sådant stort problem ändå. Med den tillhörande skärmen eller appen kan du dessutom hålla koll på batterinivån.

Elscootern har tre olika hastighetsval som gör det smidigt för dig att alltid ha rätt hastighet vid rätt tillfälle. Det finns fotgängarläge som är på max 5 km/h, standardläge på max 15 km/h, och sportläge på max 20 km/h. Den går även att fälla ihop på ynka 3 sekunder för att du ska kunna ta den med dig vart som helst.

 • Snygg design
 • Billigt pris
 • Vikbar
 • Dubbelt bromssystem
 • Lätt vikt
 • Kort räckvidd
Zero Scooters 10X 52V Elscooter

Zero Scooters 10X 52V

Ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en kraftfull och stabil elscooter

 • Vikt: 35 kg
 • Hastighet: 20 km/h med spärr, 40+ km/h utan spärr
 • Räckvidd: 80-110 km
 • App: Ingen app

Zero Scooters 10X 52V är en svart elscooter med coola, röda detaljer både på hjulen, ståbrädan, skaftet och styret. Den har även ett stöd som är perfekt om du vill parkera eller ställa ifrån dig scootern utan att stöta till scooterns kaross. De stora och breda däcken på hela 10×3 tum gör designen ännu mer speciell och sportig, men på samma gång funktionell.

Scooterns säkerhet

Däcken är inte bara stora och breda utan det finns även bromsskivor både på fram- och bakhjulen. Dessutom har däcken en fantastisk hydraulisk dämpning både fram och bak som gör scootern otroligt behaglig att köra. Den klarar även den mest ojämna och utmanande terrängen du kan komma att stöta på, vare sig det handlar om skog, stad eller andra miljöer.

Något annat som gör scootern unik och säker är hur den kommer i två olika format. Det ena har en spärr där 20 km/h är maxhastigheten, vilket är en tillåten hastighet att köra på allmänna vägar i Sverige. Men det andra formatet har ingen spärr och därför kan över 40 km/h uppnås. Denna är istället lämplig inom inhägnade områden som tillåter snabb körning.

Andra tekniska detaljer

Zero Scooters 10X 52V har en sådan stark motor att den klarar av att köra i 35% lutning och i upp till 110 km. Det är bättre än de båda andra alternativen, om du är ute efter en kraftfull och uthållig elscooter. Men eftersom att motorn ligger på 2000-3600 Watt så är den inte tillåten att användas på allmänna vägar i Sverige.

Likt de övriga alternativen är också denna elscooter vikbar och därmed enkel att ta med sig, men den tunga vikten gör den svår att lyfta. Dock är det bra om den ska bli undanstoppad eller nerpackad någonstans. Den har även rejäla lysen både fram och bak samt bromslysen. Den har dessutom en ringklocka för att du ska kunna varna andra om din framkomst.

 • Vikbar
 • Snabb hastighet är ett alternativ
 • Lång räckvidd
 • Tung vikt
 • Dyrt pris
 • Ingen app
Mi Electric Scooter Pro 2 Elscooter

Mi Electric Scooter Pro 2

Snabb och kraftfull men också relativt billig

 • Vikt: 14,5 kg
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Räckvidd: 45 km
 • App: Mi Home

Mi Electric Scooter Pro 2 från Xiaomi är nästan lika snygg och stilren som Mi Electric Scooter Essential då också denna har en mattsvart kaross av flygplansaluminium. Detaljerna i rött och gult på framför allt hjulen och ståbrädan är också snygga, då de är så minimalistiska och små. Det finns inte heller några onödigt synliga kablar eller andra funktionella detaljer som kan störa.

Säkerheten i elscootern

Precis som de övriga alternativen har denna elscooter flera aspekter som gör den till ett säkert och tryggt val. Den har bland annat ett dubbelt bromssystem med skivbroms på bakhjulet och en E-ABS på framhjulet. Den har också 8,5 tum stora däck som är slitstarka och pneumatiska, vilket förhindrar halka och andra risker för glidningar. De är dessutom stötabsorberande och gör körningen behaglig.

En annan säkerhetsåtgärd i scootern är att den har stadiga och greppvänliga handtag som inte bara ger komfort utan trygghet. Den är även IP54-certifierad, vilket betyder att du kan spola av den utan att väta letar sig in i elektroniken. Dessutom syns viktig information såsom hastighet, körsträcka och batterinivå tydligt på elscooterns egna skärm eller på den tillhörande appen i din mobil.

Andra tekniska detaljer

Eftersom att Mi Electric Scooter Pro 2 har en motor på 300 Watt och en maxhastighet på 25 km/h så får den inte köras på allmänna vägar i Sverige. Dock går den utmärkt att köra på inhägnade områden eller på privata vägar. Den klarar en lutning på 20% och den orkar köra 45 km åt gången. Dessutom kan du ladda batteriet på endast 3,5 timmar.

Något som dessutom gör denna elscooter till ett bra alternativ är att den, likt den andra scootern från Xiaomi, går att vika ihop på ynka 3 sekunder. Den är även lätt nog för att du ska kunna bära med dig den vart som helst. Den har även, likt de övriga alternativen, ett stöd och ordentliga lysen både bak och fram.

 • Vikbar
 • Snygg design
 • Lätt vikt
 • Dubbelt bromssystem
 • Inte laglig på Svenska vägar

Köpguide – Så väljer du rätt elscooter

Något som du måste vara medveten om innan du genomför ditt köp av en elsparkcykel är vad det är för något. Elscootrar är som vanliga scootrar, sparkcyklar eller kickbikes, men med en motor under ståbrädan. Denna motor gör att du slipper anstränga dig eller sparka dig fram, och den går dessutom ofta i en snabbare hastighet än du hade kunnat generera själv.

Elscootrar har även ordentliga lysen både fram och bak, vilket gör dem till säkrare alternativ än traditionella och analoga kickbikes speciellt i mörkret. De har även stötdämpande däck som motverkar halka och obehag från underlaget att störa dig, samt rejäla bromsar som går att lita på. Det går knappast att säga samma sak om de sparkcyklar som inte är eldrivna. Så det är absolut ett bra alternativ att överväga!

Fördelar med en elscooter

Andra fördelar med elscootrar, gentemot andra fordon som går snabbt, är att de är eldrivna och därmed miljövänliga. Batterierna håller länge och eftersom att motorerna i elscootrarna är snåla så slipper du ladda dem alltför ofta. Dessutom är de små och smidiga, i jämförelse med exempelvis mopeder, och de går fint att använda bland folkmassor. Så länge du håller en låg hastighet, det vill säga.

Elscootrar är även mindre otympliga och klumpiga än cyklar. Alla alternativen i denna text går till och med att vika ihop, vilket gör dem ännu smidigare. Två av alternativen är även mycket lätta, vilket innebär att du kan bära dem med dig var du än ska. Så du slipper allt ifrån jobbiga parkeringar och svårframkomlighet till miljöpåverkan och att anstränga kroppen.

Olika egenskaper hos elscootrar

Något som redan påpekats är att elscootrarna har olika vikt. Så om du vill kunna vika ihop din scooter och lyfta in den i en bil, exempelvis, är det bättre att välja en lätt sådan. Detsamma gäller om du vill kunna bära den på tunnelbanan eller in i ditt hem när den inte är i bruk. Det är även bra om scootern har en enkel ihopvikningsprocess.

Elscootrar har även olika kraftfulla motorer, vilket gör att de går olika snabbt, olika långt och fungerar i olika lutning. Om du vill kunna åka riktigt fort och långt är det bra att välja en extra kraftfull motor, men om du vill åka på allmänna vägar får inte motorn vara mer än 250 Watt. Maxhastigheten får inte heller överstiga 20 km/h.

Specifika egenskaper att kolla in

 • Vikt – en lätt vikt är bra för transport av elscootern.
 • Maxhastighet – en snabb elscooter kan vara kul, men en som håller max 20 km/h är bättre för vardagsåkning.
 • Räckvidd – elscootrar som går långt eller som har en snabb uppladdningstid av batteriet är att föredra om du ska åka långa sträckor.
Bootstrap