Portabel AC/Luftkylare Bäst i test – Vi jämför 3 modeller

Global uppvärmning eller inte – en portabel AC är den ultimata räddningen under varma sommardagar, även i Sverige. Air conditioning (AC) var tidigare något som syntes främst i semesterboenden och hotell i varmare breddgrader. Nuförtiden är det allt vanligare, framför allt som ett alternativ till en fast luftvärmepump, som inte kan installeras i de flesta lägenheter. Vid val av portabel AC finns ett antal viktiga saker att tänka på som vi går in på i detalj nedan.

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW Portabel AC

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

En miljövänlig portabel luftkonditionering i hög kvalitet från ett välkänt svenskt märke för medelstora rum.

 • Mått: H 71 cm, B 47,6 cm, D 38,5 cm
 • Kylkapacitet: 3,4 kW
 • Avfuktningskapacitet: 38,4 liter/dygn
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Maxyta: 50 m²

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW är en miljövänlig portabel AC som kyler ner ditt rum under varma sommardagar. Den drivs nämligen av den miljövänliga gasen R290. AC:n är dessutom i energiklass A vilket innebär att den drar ganska lite energi. Att minska vår energianvändning är också eftersträvansvärt för att uppnå de globala målen för en hållbar utveckling.

Lätt att använda

ChillFlex Pro EXP34U338CW är lätt att använda. Den har nämligen en digital display på ovansidan och går att styra med en fjärrkontroll. Det går också att automatisera nedkylningsprocessen genom att ställa in önskad temperatur. AC:n kyler inte bara ned rummet utan den minskar likaså fukthalten i rummet som resulterar i att luften i rummet blir sval och lätt att andas, vilket är önskvärt varma dagar då det ofta också är hög luftfuktighet.

Med både handtag och hjul är det dessutom lätt att förflytta AC:n från rum till rum så att du kan använda den i de rum som behöver det mest under dygnet. Du kan också välja ett tystare läge under natten för att AC:n inte ska störa sömnen. Det är speciellt bra för barnfamiljer eftersom barn kan ha svårare för ändringar i ljudmiljön när de sover.

Populärt val

En av orsakerna till att ChillFlex Pro är så populär är att den klarar av att kyla ned större rum till skillnad från många andra varianter som exempelvis Adler AD 7913 som endast klarar av rumytor på max 25 m². Men den klarar dock inte av att svalka ned lika stora rum som Tristar AC-5531 som kan kyla ned så stora rum som 90 m².

Vissa kunder som har maxytan på 50 m² upplever däremot att det tar lång tid innan AC:n lyckas svalka ned ett så stort rum som på 50 m². Något som kunder också upplever vara en nackdel är att det krävs att man leder ut en slang utanför hemmet. Utöver det finns det inte många nackdelar att påpeka på Electrolux luftkonditionering.

 • AC:n har handtag och hjul som gör den lätt att förflytta
 • Det tillkommer en fjärrkontroll
 • Går att välja sleepfunktion för lägre ljud under natten
 • Miljövänlig gas används
 • Slang som måste dras genom fönster
 • Tar tid innan stora rum blir riktigt svala
Adler AD 7913 Portabel AC

Adler AD 7913

Bästa budgetvalet

Den självklara budgetvarianten – luftkonditionering som reglerar temperaturen i dina rum med hjälp av tre olika funktioner.

 • Storlek: B 36,7 cm x D 35,3 cm x L 68,4 cm
 • Kylkapacitet: 2,6 kW
 • Torkkapacitet: 24 liter/dygn
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: < 65 dB
 • Maxyta: 25 m²

Adler AD 7913 är en luftkylare som ger dig mycket för pengarna. Den kan svalka ned rummet, fungera som en fläkt och dessutom torka luften i rummet. Eftersom den är i energiklass A betyder det också att den drar lite energi. Det betyder att den dessutom är hållbar för vår miljö. En annan miljövänlig aspekt är att den drivs av vatten.

Billig och lättanvänd

Tack vare den tillkommande fjärrkontrollen är det lätt och smidigt att sätta på och stänga av enheten. Den har även en LED-display och kontrollpanel strategiskt placerat för att göra det lätt att använda enheten. Timern som finns gör det möjligt att ställa in hur länge du vill att luftkonditioneringen ska vara på så att du slipper tänka på att stänga av den på obekväma tider.

Adler AD 7913 är perfekt för barnfamiljer. Barnlåset gör det nämligen möjligt för dig att placera AC:n i barnens rum med trygghet. Tack vare kontrollen kan du styra den från långt håll och behöver därför inte störa barnen om du skulle behöva ändra inställningar när de sover. Ljudvolymen går också att justera mellan max 65 dB och mindre, för att barnen inte ska störas i sömnen.

Mycket för pengarna

Eftersom denna luftkylare fungerar allra bäst på ytor upp till max 25 m² passar den bäst till mindre bostäder och lägenheter. Att den drivs av vatten är en smaksak. För en person som exempelvis inte känner sig bekväm med att använda gas som Electrolux ChillFlex Pro drivs av kan Adler vara att föredra då den drivs av vatten och att det inte behövs en slang.

Den största nackdelen är alltså att den är begränsad till att användas till mindre ytor. Det betyder att den helt enkelt inte passar i hus med större rum utan är anpassad till bostäder med mindre rum. Det betyder att den inte är lika flexibel som AC som har kapaciteten att svalka ned större rum eftersom du ofta har olika storlekar på rummen i din bostad.

 • Den är billig
 • 3 driftsätt: fläkt, nedkylning, torkning
 • Det tillkommer en fjärrkontroll
 • Drar lite energi
 • Har barnlås
 • Liten maxyta på 25 m²
Tristar AC-5531 Portabel AC

Tristar AC-5531

En gedigen luftkonditionering som kyler ned rummen bra och som även passar bra för större rum.

 • Storlek: B 28 cm x D 33 cm x H 68 cm
 • Kylkapacitet: 3,0 kW
 • Avfuktningskapacitet: 1,3 liter/dygn
 • Energiklass: A
 • Ljudnivå: 65 dB
 • Maxyta: 90 m²

Tristar AC-5531 är mindre än både Electrolux Chillflex Pro och Adler och drivs av kylvätskan R290 som Electrolux variant. Den har bäst kyleffekt jämförelsevis med de två ovanstående och har därför möjlighet att kyla ner mycket större rum – upp till 90 kvm. Den har dock inte lika hög avfuktningskapacitet som både Electrolux och Adlers varianter, som tar otroligt fler liter per dygn.

Enkel att använda

Även denna modell är lätt att använda och flytta på vid behov. Den har handtag och hjul som gör det möjligt. Den har en display men den kan också bli styrd med knappar på ovansidan som du lätt kan justera värmen med och sätta på och stänga av enheten med. Det tillkommer även en fjärrkontroll för att du ska kunna styra AC:n på avstånd.

Likt Adlers variant på luftkonditionering har även Tristar en timer för att du ska kunna ställa in hur länge du vill att AC:n ska vara på. Detta underlättar speciellt på obekväma tider som under natten. Om du vet att det till exempel blir svalare en viss tid på natten, kanske du vill stänga av AC:n då för att undvika att det ska bli för kallt.

Tidigare testvinnare

Att Tristar kyler ned såpass bra och har kapaciteten att kyla ned större ytor är en viktig anledning till att AC:n blivit utnämnd i många tester. Det medföljer dessutom en täcklist som hjälper dig att förhindra att varmluft utifrån tränger in där du lagt slangen som ska föra bort varmluften inifrån. Vilket underlättar då många inte har utrymme för en slang via fönstret.

Ljudnivån är även lika låg som de andra två modellerna vilket innebär att alla de vinnande enheterna låter lika lite. Tristar AC-5531 är likt de andra också i Energiklass A och är därför energisnål vilket lönar sig i längden eftersom eldrift kostar ganska mycket. Att välja produkter som både är bra för miljön och för ekonomin är idag väldigt populärt.

 • Låg ljudnivå
 • Har hög kylkapacitet
 • Kan kyla ned större rum
 • Den är lätt att använd
 • Låg avfukningskapacitet
 • Har liten vattentank

Köpguide – Välj rätt Portabel AC eller Luftkylare

En portabel AC (kort för Air Conditioning, luftkonditionering) kyler ned i ditt hem under varma sommardagar samtidigt som de avfuktar luften. Den är lätt och flexibel att använda eftersom du inte behöver montera den i väggen. Det enda du behöver göra är att föra ut en slang genom fönstret eller genom ett litet hål. Men vissa AC behöver du inte ens göra det eftersom de endast är drivna av vatten.

För att du ska hitta rätt AC för dig så finns det vissa egenskaper du bör prioritera. Den allra viktigaste egenskapen är att den kyler ned rummet bra eftersom det är huvudfunktionen för en AC oavsett om den är portabel eller inte. Därefter är det viktigt att se över till hur stor yta AC:n du vill köpa är anpassad för och hur mycket energi den drar.

AC eller Luftkylare?

Även om de båda svalkar så finns det vissa skillnader mellan en luftkylare och en ”riktig” AC. En luftkylare sprider vattenånga vilket binder en del av luftens värme vilket gör att temperaturen sjunker. En AC kyler istället själva luften genom en kemisk reaktion där en kylvätska binder luftens värmeenergi. Detta är samma princip som gör att exempelvis kylskåp och luftvärmepumpar fungerar. Till skillnad från luftkylare så behöver en AC göra sig av med överbliven värme, exempelvis genom att man drar ut en slang genom en fönsterspringa eller liknande. Ingen av dessa ska heller blandas ihop med luftfuktare, som är något annat.

En portabel AC bör ha en god kylkapacitet

De allra vanligaste typer är gasdrivna AC och vattendrivna AC. Generellt sätt kan det inte bli lika kallt med de vattendrivna som det kan bli med de gasdrivna AC. Du kan givetvis komma långt med en vattendriven AC men de gasdrivna AC brukar ha högre kylkapacitet än de vattendrivna. Vilket är värt att tänka på när du väljer en.

Det är också bra att ha koll på hur stor yta AC:n kan kyla ned. En portabel AC som kan kyla ned en större yta lär ge bättre resultat även på en mindre yta. Vilket är bra att ha i åtanken innan du köper en. Har du små rum är det dock inte lika viktigt att tänka på som när du har större rum.

En portabel AC får gärna vara energisnål och miljövänlig

Det är bra att fundera över hur mycket AC:n kommer kosta dig i drift eftersom den drar energi. En energisnål AC blir därför billigare i längden. Till skillnad ifrån om du väljer en AC som är billig men drar mycket mer el i drift. En maskin i energiklass A och uppåt är att föredra för både din ekonomi och för vår miljö.

Förutom att det är miljövänligt att välja en energisnål AC bör du också ha koll på vad den är driven av. En vattendriven AC är givetvis miljövänlig och det finns idag även många AC som är drivna på miljövänlig gas. Det finns alltså många miljövänliga alternativ på marknaden. Vilket är bra eftersom många vill göra sitt bästa för att uppnå en hållbar framtid.

Att tänka på när du väljer Portabel AC

 • Har AC:n god kylkapacitet?
 • Är den anpassad för att klara av storleken på dina rum?
 • Är den miljövänlig och energisnål?
 • Hur hög ljudnivå har den? Går det att justera inför nattetid?
 • Är AC:n lätt att flytta mellan rum?
 • Har du möjlighet att föra en slang genom något fönster?
Bootstrap