Bästa luftfuktaren – Stor jämförelse av luftfuktare

En luftfuktare är ett utmärkt sett att se till att ditt hem håller en jämn fuktnivå. Detta är en utmaning i länder som Sverige där luftfuktigheten utomhus varierar stort mellan årstiderna. Att ha en luftfuktare hemma är ett utmärkt sätt att ge sin hud de bästa förutsättningarna. Fördelarna är även många både för astmatiker och allergiska.

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier Luftfuktare

Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier

Smartaste alternativet

Smart val för det medelstora rummet

  • Ljudnivå: 38 dB
  • Vattentank: 4,5 liter
  • Elförbrukning: 25 W
  • Rekommenderat utrymme: 27 m2

Denna stilrent designade luftfuktaren från Xiaomi är både praktisk och enkel. Den dödar även bakterier med hjälp av UV-C ljus. Xiaomi Mi Smart Antibacterial Humidifier har tre förinställda nivåer som du enkelt kan kontrollera via Xiaomi-appen. Har du en Google home-hub eller Amazon Alexa så går det även att styra den ifrån dessa appar.

  • Kompatibel med Google home, Alexa
  • Stilren design
Philips HU4816 Luftfuktare

Philips HU4816

Bästa premiumval

Luftfuktaren med extra allt

  • Ljudnivå: 35 dB
  • Vattentank: 4 liter
  • Elförbrukning: 19 W
  • Rekommenderat utrymme: 44 m2

Philips HU4816 är en snyggt designad och fuktionsrik luftfuktare. Med Philips så kallade NanoCloud-teknik så används naturlig avdunstning och därmed så värms inte vattnet upp, vilket gör den helt barnsäker. Den släpper heller inte igenom vitt damm, samt filtrerar ut 99% av bakterier.

Tanken håller 4 liter vatten, och den förbrukar 7,2 liter vatten per dygn som den är i drift, alltså behöver den endast fyllas på högst två gånger om dagen. HU4816 rekommenderas till ett utrymme av maximalt 44 kvadratmeter.

  • Filtrerar bort damm och bakterier
  • Ej app-styrd
Wilfa HU-4W Luftfuktare

Wilfa HU-4W

Bästa budgetval

Perfekt för ettan eller det lilla sovrummet

  • Vattentank: 2 liter
  • Elförbrukning: 20 W
  • Rekommenderat utrymme: 20 m2

Behöver du endast fukta ditt rovrum eller student-ettan? Är du inget fan av krångliga smart hem-prylar med hundratals funktioner? I så fall är Wilfa HU-4W rätt luftfuktare för dig. Denna luftfuktare rekommenderas till max ca 20 kvadratmeter.

Vad finns det för funktioner då? Jo, ett steglöst reglage justerar fuktighetsnivån. Tanken räcker i ca 10 timmar, och när den är slut så meddelas du genom att en liten LED-lampa lyser.

  • 5 års garanti
  • Litet format
  • Ej app-styrd

Köpguide – Välj rätt luftfuktare

En luftfuktare är en maskin som ökar luftfuktigheten i rummet genom att producera och sedan sprida vattenånga som absorberas i luften. De allra flesta är mycket lätta att använda. Oftast har de en vattentank som du själv fyller på. Sedan sköter den sig självt tills du behöver fylla på med vatten igen.

Luftfuktare skiljer sig från portabla air conditioning (AC) enheter i och med att de endast ökar luftfuktigheten och inte temperaturen på luften. De kan dock ha en viss effekt på den upplevda temperaturen i rummet, dels då luftfuktighet påverkar hur varmt det känns, samt genom att kranvattnet ofta har an lägre temperatur än luften och därför kyler den något.

För att få så bra resultat som möjligt är det även viktigt att du regelbundet rengör vattentanken och byter eventuella filter. Annars kan det samlas bakterier och annat som kan försämra luftkvaliteten och i värsta fall orsaka just de besvär som ökad luftfuktighet ska lindra, som astma- och allergibesvär och förkylningssymptom.

Att kunna öka luftfuktigheten hemma kan vara särskilt välkommet under vinterhalvåret då luften inomhus brukar vara både kallare och torrare. Har du upplevt torr hud och torra ögon, nariga läppar eller besvär från slemhinnor och luftrör, kan det bero på för låg luftfuktighet. Om någon i familjen har astma eller allergi kan det vara extra hjälpsamt att öka luftfuktigheten inomhus, eftersom besvären kan försämras av kall och torr luft. Om du istället ser till att behålla en luftfuktighet på ca 30-50% kan det göra det lättare att andas, och därmed lindra besvären. Även möbler, trägolv, växter och annat kan må bättre av rätt luftfuktighet.

Olika typer av luftfuktare

Det finns många typer av luftfuktare som du kan välja mellan utifrån dina behov och din budget. Beroende på ditt hem kan du i första hand välja mellan en större eller en mindre luftfuktare. Generellt sett är de större varianterna kraftfullare, vilket betyder att de producerar och sprider ånga snabbare. De skiljer sig även i typen av ånga, och hur de skapar den. Det vanligaste är att de sprider kall ånga, eller dimma, men det finns också luftfuktare som skapar varm ånga, och de som har kapacitet för både kall och varm.

Olika luftfuktare skiljer sig även åt i fråga om energiförbrukning, ljudnivå, utseende och huruvida de har olika funktioner eller ej. Något du kanske till exempel vill tänka på är ifall det finns timer och/eller automatisk avstängning. Även ifall maskinen har hygrostat, och därför själv kan mäta av och hålla en specifik önskad luftfuktighet. Önskar du dig lite extra finess finns det dessutom luftfuktare som kan sprida god doft i rummet. Dessa brukar kallas för ”aroma diffuser”. I vissa fall kan du droppa eteriska oljor direkt i vattentanken, men ibland finns det en särskild doftsvamp du behöver använda.

Fördelar och nackdelar med olika typer av luftfuktare

Det finns alltså många olika typer av luftfuktare, så det kan vara värt att se över fördelarna och nackdelarna för att se vad som passar bäst för dina specifika behov. Först kan du behöva ta ställning till om du vill ha en luftfuktare med varm eller kall ånga. De som använder sig av varm ånga är oftast relativt tysta, eftersom de inte använder sig av en fläkt. De är dessutom mycket hygieniska eftersom de värmer upp vattnet till en högre temperatur. Nackdelarna är att du kan bränna dig på vattnet, samt att de har en högre energiförbrukning.

En populär typ av luftfuktare som producerar kall ånga är de ultrasoniska modellerna. De använder sig av högfrekventa vibrationer för att dela vattenmolekylerna och därmed skapa en dimma som effektivt fuktar luften. De här modellerna är mycket tysta och energieffektiva. En nackdel är däremot att de kan sprida eventuella bakterier och andra oönskade partiklar som kan finnas i vattnet. Använder du dig av hårt, kalkrikt, vatten kan det dessutom spridas ett vitt damm i rummet. Därför är det viktigt att du är extra noga med rengöringen, och att du ser över ifall du kan behöva använda dig av destillerat vatten.

Att tänka på när du väljer luftfuktare

  • Anpassa efter storleken på rummet – välj varken en för liten eller för kraftfull luftfuktare
  • Storlek på vattentank
  • Energiförbrukning
  • Ljudnivå
  • Utseende
  • Timerfunktion
  • Hygrostat
  • Hur lätt den är att rengöra
  • Ifall det finns filter som du behöver byta
  • Med eller utan möjlighet till doft

Vanliga frågor om luftfuktare

Är en större och kraftfullare luftfuktare alltid bättre än en mindre?

Nej. Vilken luftfuktare som är bäst beror på dina specifika behov. Ett mindre rum behöver till exempel inte en lika kraftfull luftfuktare. Risken är annars att du får för hög luftfuktighet, vilket gör att mögel trivs bättre. Om du är osäker på vad som är bäst för dig, kanske du vill skaffa en ”smart” luftfuktare. Den kan då mäta luftfuktigheten och anpassa output för att hålla en jämn nivå.

Vilken luftfuktighet är bäst?

därför med olika hög luftfuktighet. Men generellt sett brukar en luftfuktighet mellan 30- 50% passa bra. Får du svårigheter med bihålor, torr hud, torra ögon eller liknande kan det bero på att luftfuktigheten är för låg. Börjar det däremot bildas kondens på fönster är det ett tecken på att luftfuktigheten är alldeles för hög.

Vart är det bäst att placera sin luftfuktare?

Många väljer att ställa sin luftfuktare i sovrummet. Det är för att det är extra viktigt att du har rätt luftfuktighet när du sover. Det kan nämligen påverka hur bra du sover, vilket sen påverkar hur bra du mår under nästa dag. Vi sover bäst när vi har ren, syrerik luft med rätt relativ luftfuktighet att andas. Om du dessutom tillsätter en lugnande eterisk olja kan även det göra att du sover bättre.

Bootstrap