Bäst Snowracer 2023 – Vi jämförelse de populäraste

Vem har inte glada minnen från pulkabacken som ung? Alla som haft turen att ha växt upp i ett snöigt land vet också såklart vem som är härskaren av pulkabacken – den som åker snowracer. I vår köpguide jämför vi olika modeller och reder ut vad du bör tänka på inför köp av den ultimata barnpresenten.

Stiga Snowracer Iconic Snowracer

Stiga Snowracer Iconic

Bäst i test

 • Maxvikt åkare: 80 kg
 • Funktioner: Broms, Dragsnöre

Iconic-modellen är en klassiker från svenska Stiga. Den bygger på en beprövad konstruktion av stål som tål det mesta. Sätet i plast är designat för att vara så bekvämt som möjligt, och vara komfortabelt efter många åk i backen. Givetvis är den också utrustad med en kraftig dubbel fotbroms i metall.

 • Robust stålram
 • Finns i ett antal färger
Stiga Sports Snowracer SX Snowracer

Stiga Sports Snowracer SX

Bästa premiumval

 • Maxvikt åkare: 90 kg
 • Funktioner: Broms, Dragsnöre

Stigas SX-modell är något för de mer kräsna och kanske lite äldre barnen som vill ha en snowracer utöver det vanliga. Istället för en ratt är den utrustad med samma typ av styre som syns på BMX-cyklar. Detta är ett utmärkt sätt att träna ditt barn inför att lära sig cykla.

En lyxig funktion är dragsnöret, som med hjälp av en dragkasett rullar in automatiskt när du inte drar i det. Detta är dels praktiskt, men kan även vara en säkerhetsfördel, då risken att trassla in sig i snöret är mindre.

 • Cykelstyre med stötskydd
 • Dragsnöret
 • Dyr

Köpguide – Välj rätt snowracer

När du ska införskaffa en kälke eller liknande att åka i nedför backarna på vintern bör du överväga en snowracer. Det är ett modernare, mångsidigare och roligare alternativ till den klassiska kälken i trä eller metall som varit populär sedan innan 1800-talet. Snowracern är omtyckt och önskad av många som vill få kasta sig nedför de snötäckta backarna med så mycket fart som möjligt. Att den har en ratt som innebär att den går att styra är ännu ett stort plus som både barn och vuxna uppskattar.

Innan du väljer snowracer bör du dock ta reda på vad det är för något, mer specifikt, hur och när du kan använda den, vilka punkter du bör tänka på inför köpet, samt vilka frågor du kan vilja ha svar på. I den här köpguiden kommer vi att behandla samtliga delar så att du kan genomföra ett så noga uttänkt och övervägt köp som möjligt. Det innebär inte bara att du enklare hittar det bästa alternativet för dig. Utan det innebär också att du med större sannolikhet blir nöjd med köpet.

Vad är en snowracer?

En snowracer är en typ av kälke som är en utvecklad version av de mer traditionella modellerna. Den kan även bli kallad bob, bobb eller snöbob, vilket kommer från det amerikanska ordet bobsleigh som syftar på hur den ”bobbar” eller guppar över snön i farten. I vissa svenska regioner och i vissa tider har även snowracern blivit kallad rattkälke, styrkälke och snökälke. Det sista ordet är dock inte att föredra då det syftar på alla typer av kälkar som åker på snö.

Precis som snowracerns föregångare har den plats för fötterna på ”skidor”, handtag att hålla fast i och en ordentlig sittplats som är en bra bit över marken. Vissa äldre modeller går att styra genom att dra i snören för att flytta positionen på ”skidorna”, och snowracern är inget undantag. Den fungerar dock på så sätt att den har en framskida mellan de andra skidorna, och den går att styra med en ratt. Vissa modeller har även bromsar, vilket gör den ännu mer mångsidig.

Hur använder du en snowracer?

Det korta svaret på hur du använder en snowracer är att du åker på den nedför snötäckta backar. Backarna får gärna vara så pass branta att du slipper arbeta för att få fart, och så pass långa att färden tar längre än ett par sekunder. På så sätt kan du använda snowracern till sin fulla potential med de tillhörande nyckerna. Om du vill skapa extra spänning kan du också bygga upp banor med hinder och grupp och liknande. Så länge du inte stör någon annan åkare.

Det långa svaret på hur du använder en snowracer är att du sätter dig på dess sittplats eller säte, placerar fötterna på skidorna eller fotfästena, tar tag i ratten och åker iväg nedför backen du valt ut. Under färden kan du sedan styra snowracern åt höger och vänster och i vissa fall även reglera farten med bromsen. På så sätt kan du anpassa din åkning efter både säkerhet och rolighet. Det finns även en sport inom snowracer-åkning som heter sledcross, som du kan öva dig i.

Att tänka på när du väljer snowracer

 • Material: Plast är att föredra då det är lätt och mjukt, men det är bra om den har en rejäl metall-ram.
 • Funktion: Välj en snowracer med broms om du vill kunna reglera farten.
 • Modell: Hitta en lagom stor modell som passar den tänkta åkaren.

Vanliga frågor om snowracers

Kan jag som vuxen åka på en snowracer, eller är alla avsedda för barn? Jag vill kunna åka snowracer med mina kompisar dagen innan vi ska åka skidor. Dock vill jag inte bara köpa en och råka ha sönder den med min tunga vikt.

De flesta snowracers på marknaden är anpassade för att passa barn i åldrarna 5-7 år och uppåt. De har även relativt låga maxvikter. Dock finns det alternativ som är större med längre utrymmen mellan säte och fotfästen. De har maxvikter på 90-100 kg. Om du letar noga kan du även hitta modeller som är anpassade för vuxna med ännu högre maxvikter.

Finns det snowracers med särskilda funktioner och nycker som gör åkningen bättre och roligare? Jag vill ge mitt barn den bästa snowracern på marknaden men jag vet inte vilka specialfunktioner jag ska leta efter. Alla modeller verkar ha olika fördelar så valet är svårt.

Precis som du skriver så har olika modeller olika fördelar. Vissa modeller erbjuder extra stötdämpning vilket är perfekt om ditt barn gillar att åka på gupp och ”hoppa” med snowracern. Andra modeller specialiserar sig på att ge extra bra styrning och det är bättre om ditt barn vill svänga snabbt. Det beror på vad du är ute efter.

Vad brukar en snowracer kosta, på ett ungefär? Är det som en vanlig, billig pulka eller måste jag lägga ut dyra pengar? Jag vill ge bort en snowracer i present men jag vet inte hur mycket jag måste betala för den.

Det finns snowracers i många olika prisklasser, och de reflekterar ofta kvaliteten och de tillhörande fördelarna. Du kan köpa en enklare snowracer för under 500-lappen i vissa butiker. Men du kan även köpa en speciellare snowracer från kända varumärken för 2000 kronor och över. Om du har tur kan du välja en dyrare och bättre variant men för en billigare peng om du hittar en rea eller liknande.

Källor

Bootstrap