Bästa våffeljärnet – Vi jämför de populäraste modellerna

Våfflor är en populär maträtt men också en uppskattad efterrätt i de svenska hemmen idag. Det här har gjort att marknaden för våffeljärn vuxit sig stor. För att hjälpa dig välja ett järn som passar dina behov bäst har vi satt ihop en guide. Här kommer vi börja med att redogöra de olika sorterna som finns samt vad som är utmärkande för ett riktigt bra järn. Avslutningsvis ger vi tips på vad du bör ha i åtanke innan du bestämmer vilket järn du vill köpa och svarar på de vanligaste frågorna.

Åviken Nobless Double 906 Våffeljärn

Åviken Nobless Double 906

Bästa dubbeljärn

 • Utförande: Dubbeljärn, 4-delat
 • Effekt: 1600 W
 • Mått: 32*25*12 cm
 • Termostat: Skala på 1-6

Detta svensktillverkade dubbeljärn producerar två stycken 4-delade våfflor. Värmen kan enkelt regleras med ett vred på ovansidan av locket. Kvalitetskänslan är påtaglig, och tack vare det värmeisolerade handtaget behöver du inte vara rädd för att bränna dig. Våfflorna blir något tjockare än med det genomsnittliga våffeljärnet.

Om du häller lite för mycket smet i järnet så tenderar de två våfflorna att gå ihop. Detta behöver dock inte vara en nackdel, utan kan snarare göra det lättare att avlägsna de båda då de såklart blir klara samtidigt. Att dela dem isär är sedan inget problem.

 • Kan ställas på baksidan för att ta mindre plats
 • Non stick-beläggning
 • Värmeisolerat handtag
 • Kräver något längre uppvärmningstid
OBH Nordica Elite Dubbel Våffeljärn

OBH Nordica Elite Dubbel

Bästa premiumval

 • Utförande: Dubbeljärn, 4-delat
 • Effekt: 1600 W
 • Mått: 38*30*12 cm
 • Termostat: Skala på 1-5

OBH Nordica 6955 är ett stiligt våffeljärn med en ovansida i rostfritt med typisk skandinavisk design. Formen på de två våfflorna är 4-delade hjärtan. Värmenivån regleras mellan 1 och 5 med en spak på framsidan. Det enda som vissa användare klagat på är handtaget i plast som känns lite bräckligt om man trycker för hårt på det.

 • Snygg rostfri design
 • Tar relativt stor plats
Princess Deluxe Våffeljärn

Princess Deluxe

Bästa budgetvalet

 • Utförande: Enkel 5-delad våffla
 • Effekt: 1200 W
 • Mått: 21*26*8 cm
 • Termostat: Skala på 1-5

Princess Deluxe är ett simpelt våffeljärn utan några onödiga krusiduller. Järnet, som är belagt med non stick-beläggning, gör klassiskt femdelade hjärtformade våfflor. En indikatorlampa lyser när järnet är varmt och redo att användas. Enda nackdelen är att det ger ett plastigt intryck då hela det yttre materialet är i plast.

 • Lampa indikerar rätt temperatur
 • Non stick-beläggning
 • Lägre effekt och därmed lägre värme
Wilfa WAS-623 Våffeljärn

Wilfa WAS-623

Bästa singeljärn

 • Utförande: Enkel 5-delad våffla
 • Effekt: 1400 W
 • Mått: 34*25*11 cm
 • Termostat: Skala på 1-7

Ett väl genomtänkt våffeljärn av hög kvalitet som gör klassiska 5-delade våfflor. Med en effekt på 1400 watt så gräddar den snabbt, och med ett av marknadens mest detaljerade reglage kan du justera det till precis önskad nivå. Detta våffeljärn har vunnit ett flertal tester såsom PriceRunner, Expressen, Hyttemagasinet och Norska TV2.

Wilfa WAS-623 är smart utformad. Exempelvis så kan den ställas på högkant för att ta mindre plats i köksskåpet. Sladden kan viras runt benen och döljas under våffeljärnet, vilket gör det snyggare för dig som inte behöver en lång kabel. Det underlättar förstås även förvaringen.

 • Snabbt och goda reglage-möjligheter
 • Smart förvaring
 • Relativt stort för ett enkeljärn

Köpguide – Välj rätt Våffeljärn

Innan du bestämmer dig för vilket våffeljärn du ska köpa kan det vara bra att ha en del saker i åtanke. Till att börja med bör du fundera på om ditt våffeljärn behöver kunna grädda ett stort antal våfflor under kortare tid. Om svaret är ja kan det vara en fördel att kolla på järn som har snabb uppvärmingstid och en kortare gräddningstid. Här kan också ett dubbeljärn vara att föredra då du kan grädda två våfflor samtidigt och därmed öka gräddningshastigheten.

Singel eller dubbelt våffeljärn?

Idag finns det flera olika varianter av våffeljärn att välja mellan på marknaden. Det finns både singeljärn för dig som inte behöver tillaga speciellt många våfflor på samma gång och dubbeljärn för dig som har en stor familj eller vill kunna laga flera våfflor samtidigt.

Dessutom finns det även våffeljärn för olika typer av våfflor. Ett våffeljärn för belgiska våfflor är djupare och rymmer mer smet eftersom smeten är tjockare. Det våffeljärnet har oftast en fyrkantig form istället för en rund form som järnen för de svenska våfflorna ofta har. I detta test har vi fokuserat på vanliga ”svenska” våffeljärn.

Vad utmärker ett bra våffeljärn?

Det finns en hel del funktioner som vi anser utmärker ett riktigt bra våffeljärn. Våffeljärn med non-stick belägg underlättar både tillagningen av våfflorna och rengöringen efteråt. Genom att ha non-stick belägg i ditt järn behöver du inte vara rädd att våfflan fastnar under tillagningen och gör den sedan enkel att ta ut våfflan. Belägget underlättar även rengöringen av järnet. Eftersom inget har bränts fast under tillagningen behöver du då endast använda hushållspapper eller en våt trasa för att torka av järnet efter användning.

Möjlighet att justera temperaturen

En annan funktion som vi anser att ett bra våffeljärn ska ha är möjligheten till att justera temperaturen. Genom att ha en termostat som du kan justera temperaturen med kan du själv bestämma hur välgräddad din våffla ska vara.

Ljus- och ljudindikationer på våffeljärnet är också funktioner som underlättar tillagningen. Ljusindikationer som tydligt visar med ett grönt ljus när järnet är tillräckligt varmt för att börja grädda våfflor. Och ljudindikationer som piper för att låta dig veta när din våffla är färdiggräddad.

Rengöring och ergonomi

Har du tänkt ha ditt våffeljärn ute i stugan eller någonstans där du inte har rinnande vatten kan det vara bra att se till att järnet har non-stick belägg och därmed är enkelt att rengöra.

Att ha ett stabilt våffeljärn är också viktigt så gummifötter under järnet är att föredra samt att vikten mellan lock och underdel är jämn så järnet inte välter.

Utöver det här kan det vara bra att fundera på om det är någon specifik funktion som är extra viktig för dig exempelvis droppskydd eller ljus- och ljudindikationer.

Att tänka på när du väljer våffeljärn

 • Dubbel eller singeljärn
 • Enkel rengöring med non-stick belägg
 • Vilken typ av våffla vill du kunna laga med ditt våffeljärn? Belgiska eller svenska?

Vanliga frågor om Våffeljärn

Hur rengörs ett våffeljärn på bästa sätt?

Det finns flera olika metoder att använda när du behöver rengöra ditt våffeljärn. Du kan använda dig av hushållspapper och torka bort fettet och smutsen som finns i järnet efter att du gräddat klart våfflorna och dragit ur sladden. Men du kan även använda dig av en ”diskvåffla” som enkelt görs med vatten, salt och vetemjöl. Grädda våfflan som vanligt och torka sedan ur järnet med en våt trasa.

Varför fastnar mina våfflor i järnet?

Om din smet är för tunn kan våfflorna fastna lättare i järnet. Du bör tillsätta fett, olja eller smör, i järnet innan gräddningen startar för att undvika att våfflorna fastnar. Add addera lite extra smör i smeten hjälper också. Har du däremot ett våffeljärn med non-stick belägg behöver du inte oroa dig för att våfflorna ska fastna i järnet. De flesta våffeljärn som säljs idag har non-stick belägg.

Hur varmt blir ett våffeljärn?

Hur varmt ett våffeljärn blir är väldigt varierande beroende på vilken modell av järn du har. Men i regel kan järnen bli väldigt varma och du bör alltid vara försiktig när du använder dem. Du bör tänka på att köpa ett järn där handtagen inte blir varma. De är annars lätta att bränna sig på.

Källor

Bootstrap