Robotgräsklippare Bäst i test – 3 modeller recenserade

De är eldriva, de är tysta, de är smarta, och framförallt – de sköter sig själva. Robotgräsklippare blir ett allt mer populärt redskap som gör att du får tid att fixa annat i trädgården. Givetvis så finns en mängd saker att ta i beaktning när du ska besluta om vilken modell som passar just din trädgård bäst.

Husqvarna Automower 310 Robotgräsklippare

Husqvarna Automower 310

En stabil och pålitlig robotgräsklippare som är lätt att använda och passar medelstora gräsmattor.

 • Arbetskapacitet: 1000 m² ±20%
 • Max lutning: 40 %
 • Ljudnivå: 62 dB(A)
 • Vanlig klipptid på en laddning: 70 min
 • Laddningstid: 60 min

Husqvarna Automower 310 är en kvalitativ robotgräsklippare som är stabil och klipper gräset utomordentligt. Kunder är väldigt nöjda med Automowers gräsklippare och just denna modell har vunnit flera tester på nätet som den allra bästa robotgräsklippare. Även på Husqvarnas egen hemsida. Det enda negativa med robotgräsklipparen är att den endast har Bluetooth uppkoppling.

Effektiv med robusta hjul

Vilket gör att den klarar av svårare områden som exempelvis ojämn mark och halt underlag. Den klarar dessutom av brantare sluttningar än vad de andra vinnande bidragen gör, med upp till 40% lutning. Robotgräsklipparen har även en automatisk funktion som gör att den känner av när den kommit till en snäv passage och varierar då sin väg för att undvika spårbildning på gräsmattan.

Med den tillhörande mobilappen är det enkelt att starta, stoppa och justera klippinställningarna på roboten ifrån 10 meters avstånd. Det tillkommer även en guidekabel som hjälper roboten att hitta tillbaka till laddstationen, speciellt i avancerade trädgårdar. Den låter väldigt lite och ligger på en ljudnivå på 62 dB, vilket är mer än Gardens gräsklippare men lägre än Landroids gräsklippare.

Lätt att hantera

Det är lätt att installera gräsklipparen och koppla upp den till Wifi. Sedan är det även lätt att använda den via appen. Att både starta den och parkera den. Det finns dessutom en funktion som gör det möjligt att ställa in när den ska klippa gräset. Kunder är nöjda med funktionerna och den klarar av alla möjliga väder.

Med Automower får du alltså en robotgräsklippare som är värd sitt pris på grund av dess höga tillförlitlighet och goda prestanda. Den fungerar på många olika typer av gräsmattor – även ojämna gräsmattor som många andra robotgräsklippare inte klarar av lika bra. Det dyra priset kan anses vara negativt men funktionerna och dess pålitlighet väger upp det höga priset.

 • Klipper bra
 • Driftsäker
 • Lätt att rengöra
 • Klarar trånga passager och gångar
 • Väldigt tyst
 • Lätt att använda
 • Tillhörande Mobilapp
 • Endast bluetooth-uppkoppling
Gardena Smart SILENO Life Robotgräsklippare

Gardena Smart SILENO Life

En smart och tystgående robotgräsklippare som klarar av komplexa och medelstora trädgårdar med låg energiförbrukning.

 • Arbetskapacitet: 750-1250 m²
 • Max lutning: 35 %
 • Ljudnivå: 57 dB(A)
 • Vanlig klipptid på en laddning: 65 min
 • Laddningstid: 60 min

Gardena Smart SILENO Life är den tystaste av våra utvalda robotar med en ljudnivå på endast 57 dB. Den passar bra till mindre och medelstora gräsmattor som är max 750 kvm. Den prisas för att ha en god driftsäkerhet och att byggkvalitén är väldigt bra. Förutom det är den också enkel att installera med en lättläst medföljande manual och instruktionsvideor på Youtube.

God problemlösningsförmåga

På grund av Gardenas högkänsliga krocksensor stannar den inte när den stöter emot eller kör över ett hinder. Den stannar automatiskt när någon plockar upp roboten och skyddar mot att någon eventuellt skulle skada sig. Robotgräsklipparen klarar av sluttningar på upp till 30% vilket är mer än Landroids, men något mindre än Husqvarnas. Den lämpar sig bäst på en välskött gräsmatta med få gropar.

Gardena Smart SILENO Life robotgräsklippare finns i olika storlekar och du kan därför välja den storlek som räcker för ditt specifika behov. En av nackdelarna med Gardena är att det står i beskrivningen att slutresultatet blir riktigt snyggt utan linjer, vilket inte alla kunder håller med om som upplever att det blir mycket oönskade linjer på gräsmattan.

Tendens till gräsmattelinjer

De flesta kunder upplever inte några problem med att det blir linjer på gräsmattan, men är det viktigt för dig kan det vara bra att veta. Att det krävs en gateway för att koppla upp Gardena till Wifi är den andra nackdelen med robotgräsklipparen. Det är något både kunder och Råd & Rön har påtalat som nackdelar med roboten.

Till det stora hela är det en robotgräsklippare med hög byggkvalité som är väldigt tystgående och som klarar av små till medelstora gräsmattor med en lutning på upp till 30%. Likt Landroids klarar den inte av för gropigt underlag men med små justeringar går det alldeles utmärkt att använda roboten och den klarar dessutom av att ta sig igenom snäva gångar och passager.

 • Tillhörande app
 • God driftsäkerhet
 • Bra kvalitet
 • Tystgående
 • Gateway behövs för Wifi-anslutning
 • Vissa upplever att gräsmattan inte ser snygg ut efter
Worx Landroid WR142E Robotgräsklippare

Worx Landroid WR142E

En smart, billig och tystgående robotgräsklippare som fungerar allra bäst på raka och välskötta gräsmattor.

 • Arbetskapacitet: 700 m² ±20%
 • Max lutning: 35 %
 • Ljudnivå: 67 dB(A)
 • Vanlig klipptid på en laddning: 90 min
 • Laddningstid: 150 min

Worx Landroid WR142E är en otroligt billig robotgräsklippare, vilket inte gör det konstigt att väldigt många har provat produkten. För sitt pris är det en riktigt bra robotgräsklippare som gör sitt jobb tyst och smidigt. Enligt kunder och tester klarar den dock inte de minsta gropar. Det går dock lätt att åtgärda genom att fylla igen groparna.

Optimerad för plana gräsmattor

Det enda som anmärkts som upplevts negativt av kunder är just att det inte går att köra den i gropar. De flesta upplever dock inte det som ett stort problem eftersom det faktiskt lätt går att åtgärda. Men det är bra att veta det innan du köper produkten eftersom dina krav kan vara annorlunda än någon annans krav.

Även laddningstiden är något längre än de två andra varianterna i vår jämförelse. Det tar ungefär 1,5 timmar att ladda roboten jämförelsevis med Husqvarnas och Gardenas som endast tar 60 minuter att ladda. Landroids kan däremot klippa under en längre period än de andra två robotarna. Den klarar av att klippa i 90 minuter vilket är aningen mer.

Raka och fina kanter

Något de flesta som testat produkten uppmärksammat är att den gör väldigt snygga och raka kanter. Ett stort plus i kanten eftersom du då slipper att klippa gräset i kanterna för hand. Med den tillhörande appen går det dessutom enkelt och smidigt att styra roboten från avstånd medan du ligger och solar i solstolen. Appen fungerar bra och det finns inga anmärkningar på den.

Allt som allt är Landroid en riktigt bra robotgräsklippare för sitt otroligt billiga pris. Den passar bäst till personen med en rak och välskött gräsmatta som inte har gropar. Den gör snygga och raka kanter och du kan styra den med appen som är kompatibel med både IOS och android. Du får helt enkelt väldigt mycket för pengarna

 • Billig
 • Väldigt tyst
 • Gör snygga kanter
 • Tillhörande App
 • Klarar smala gångar och passager
 • Fungerar bäst på raka gräsmattor i gott skick

Köpguide – Välj rätt robotgräsklippare

En robotgräsklippare klipper gräset åt dig medan du gör annat. Det finns många smarta robotgräsklippare som går att styra med hjälp av en tillhörande app i mobilen. En robotgräsklippare fungerar på ett liknande sätt som robotdammsugare. Du kan starta den, parkera den och sköta vissa inställningar med hjälp av appen. Den klipper gräset med hjälp av roterande knivar på undersidan och åker automatiskt tillbaka till sin laddstation när batteriet blir urladdat.

Det blir inte heller några rester som med vanliga gräsklippare eftersom gräset fördelas i så små bitar som försvinner ner i gräset direkt. Det ingår alltid en kabel som avgränsar området gräsklipparen ska hålla sig till. Du placerar kabeln under jorden eller direkt på marken runt om ytan du vill klippa ända fram till laddstationen. Du skapar alltså en elektrisk krets som skapar en osynlig vägg.

Funktion och säkerhet är det allra viktigaste

Det allra viktigaste för en robotgräsklippare är att den klipper gräsmattan bra och har hög säkerhet. Du får oftast vad du betalar för men det finns dock många bra billiga varianter som passar bättre för mindre avancerade trädgårdar och helst platta trädgårdar. Har du således en stor eller komplicerad trädgård kan det vara värt att välja de dyrare varianterna som har bättre prestanda.

Även säkerheten är viktigt att ta hänsyn till när du väljer en robotgräsklippare. Det sista du vill är att du eller någon familjemedlem ska skada sig. Robotar med hög säkerhet stannar exempelvis automatiskt när du tar upp den för att minska risken för skador på knivarna. Många robotar har dessutom Pinkod vilket minskar risken för att din robot ska bli stulen.

Välj en robotgräsklippare som är lätt att hantera

Det är också viktigt att välja en robot som är lätt att använda och lätt att rengöra. Är den svår att använda eller jobbig att rengöra, är det stor risk att du kommer känna att det var krångligare med en robot än en gammal hederlig gräsklippare. En lättanvänd robot har en välfungerande app som är lätt att förstå och där du har bra översikt.

Det bör även vara lätt att installera den från första början och lätt att rengöra den. Många gräsrobotar går lätt att rengöra med hjälp av små borstar, men det finns de robotar som kan vara lite krångligare att rengöra. Går installationen bra, är det även större sannolikhet att du faktiskt installerat allt rätt och att roboten kommer fungera som den ska!

Att tänka på när du väljer robotgräsklippare

 • Räkna ut hur stor gräsmatta du har.
 • Mät lutningen på din gräsmatta.
 • Fundera på hur ofta du kommer använda robotgräsklipparen,
 • och hur länge du kommer använda den åt gången.
 • Är det viktigt med smarta funktioner?
 • Se över din budget och anpassa ditt val efter det.

Källor

Bootstrap