Vilken Mandolin är bäst i köket? Vi jämför flera alternativ

En mandolin kan vara ett ovärderligt redskap för dig som brinner för att laga häftig mat i köket. Redskapet, som används för att hacka, strimla, räffla och våffla råvaror, kan spara mycket tid. Det ger dessutom ett oslagbart jämnt resultat.

Oxo Good Grips 2.0 Mandolin

Oxo Good Grips 2.0

Bästa premiumval

 • Material: Rostfritt, plast
 • Tjocklek: 1-9 mm (17 inställningar)
 • Bredd: 16 cm
 • Skötsel: Tål maskindisk

Det amerikanska och relativt okända företaget Oxo designade sin första mandolin redan 2006. Detta är deras senaste modell, som har förbättrats efter feedback från kunder världen över.

Med ett diagonalt blad av japanskt stål så kan du enkelt skiva även de mjukaste frukterna. Bladen är vändbara och kan välja mellan att antingen skiva rakt, räffla, göra julienne-stavar eller våfflade bitar. Ett handskydd medföljer, som kan förvaras under det hopfällbara stödbenet.

 • Många inställningar
 • Tål maskindisk
De Buyer Swing Plus Mandolin

De Buyer Swing Plus

Fransk kvalitet

 • Material: Stål, plast/gummi
 • Tjocklek: 0 – 10 mm
 • Bredd: 13 cm
 • Skötsel: Tål maskindisk (ej knivarna)

De Buyer Swing Plus är en riktigt professionell mandolin av hög kvalitet. Den har stöd för all tänkbara rivformer, inklusive julienne-stavning i både 4 och 10 millimeters tjocklek.

Ett roterande handskydd medföljer. Det hopfällbara benstödet är utrustat med en beläggning som gör att mandolinen inte halkar vid användning.

 • Hög kvalitet
 • Snygg design
 • Knivarna bör handdiskas
Kyocera mandolin Mandolin

Kyocera mandolin

Bästa bugdetval

 • Material: Plast
 • Tjocklek: 0,5 – 3 mm (4 lägen)
 • Bredd: 9 cm
 • Skötsel: Tål maskindisk

Japanska Kyoceras mandolin är utrustad med ett handtag och kan därför användas i handen eller liggande på underlag. Kniven är keramisk och designad för att tåla maskindisk samt ha en lång livslängd.

Värt att notera är att detta är en enklare mandolin, som saknar många finesser som finns hos de mer avancerade modellerna. Exempelvis saknar den funktionen att strimla och räffla. En fördel med detta är dock att konstruktionen är mer robust och enklare att diska, tack vare de få antalet komponenter.

Denna mandolin är attraktivt prissatt och därför ett bra val för du som är i början av din kockkarriär och behöver en enklare och mer ekonomisk hjälpreda i köket.

 • Prisvärd
 • Tål maskindisk
 • Få funktioner
 • Endast två tjocklekar

Köpguide – Välj rätt Mandolin

En mandolin är ett köksredskap som har många användningsområden och som blir allt vanligare i köken runt om i Sverige. Nu kanske också du funderar på att införskaffa en så att din matlagning blir roligare, enklare och ger godare resultat. Den medför nämligen fördelar som få andra köksredskap kan uppnå, och är därför värd att överväga. Innan du genomför ett beslut, eller helt enkelt åker och köper den första mandolinen du ser, bör du dock läsa den här köpguiden.

När du ska köpa en mandolin är det viktigt att du har koll på vad det är för något, hur du ska eller kan använda den, vilka punkter du bör överväga i ditt val, samt vilka frågor du kan vilja få svar på. I den här köpguiden kommer vi att behandla samtliga delar så att du kan göra ett så noga övervägt och lyckat köp som möjligt. På så sätt kommer du säkerligen att bli nöjd med mandolinen du till sist väljer.

Vad är en mandolin?

En mandolin är ett köksredskap som skiljer sig från många andra, då den har ett unikt utseende och användningsområde. Den består nämligen av en ”skärbräda” som ligger parallellt, om än i en viss lutning, med arbetsytan du använder den på, med ett vasst skärblad i mitten som gör själva arbetet. Med mandolinen kan du skapa lövtunna skivor eller minimala strimlor av råvaror, vilket är mycket svårt att uppnå med en vanlig kniv eller liknande.

Mandolinen har fått sitt namn efter instrumentet med samma namn, då rörelsen som används vid rivning påminner om rörelsen som används när instrumentet spelas. Den enkla rörelsen kan bli bemästrad av såväl nybörjare som proffs, och det påminner om ett horisontellt rivjärn. Akta dig bara för att dra fingrarna över det vassa skärbladet. Det är sylvasst för att klara av att skära hårda morötter och andra rotfrukter såväl som sega ostar eller nötter. Dock finns det mandoliner med särskilda säkerhetsåtgärder.

Hur används en mandolin?

En mandolin använder du för att skära, skriva, strimla, räffla eller riva råvaror, och vissa mandoliner erbjuder även möjligheten att anpassa tjockleken. Men den huvudsakliga användningen går till som så att du för det du vill skära längst skärbrädan så att skärbladet skär råvaran om och om igen. Därmed skapar du tunna skivor eller liknande som landar under skärbrädan, antingen i en behållare eller på arbetsytan. En behållare är att föredra så det underlättar rengöringen och användningen.

De främsta användningsområdena för en mandolin kan exempelvis vara när du vill göra räfflade potatischips eller rotfruktschips, eller en tunt strimlad coleslaw. Det är också ett ergonomiskt och enkelt verktyg för dig som vill kunna skiva äppelbitar att lägga på mackan, tunna tomatskivor att lägga på hamburgaren eller parmesan-flakes att lägga på pizzan. Eller också kan du använda den för att göra rödbetssallad. Du kan dessutom använda den till en rad andra råvaror, snacks och maträtter.

Att tänka på när du väljer mandolin

 • Funktioner: Vissa mandoliner har många olika skärblad och tjocklekar som utökar användningsområdena.
 • Säkerhet: Aspekter såsom non-slip, greppvänliga handtag och fingerskydd ökar säkerheten.
 • Utseende: Mandoliner som är nätta, små och snygga är att föredra då det gör dem enklare och roligare att använda.

Vanliga frågor om Mandolin

Vad är en mandolin?

En mandolin är ett köksredskap som används för att skiva eller strimla olika råvaror, främst grönsaker. Den fixerade kniven i mandolinen gör att resultatet blir lika tunt varje gång. En mandolin är ett bra alternativ till att finfördela råvaror för hand med en kökskniv.

Hur använder man en mandolin?

En mandolin används i köket för att strimla eller skiva råvaror. Genom att dra föremålet fram och tillbaka över skärytan så reduceras det snabbt till skivor eller strimlor av de inbyggda knivarna. De tunna stavar av grönsaker eller rotfrukter som är skurna i mandolin kallas för julienne eller julienn.

Varför ska jag välja en mandolin framför en matberedare eller ett vanligt rivjärn?

Det går knappt att jämföra en mandolin med ett rivjärn eller en matberedare, trots att de har många likheter, då en mandolin är så otroligt mycket enklare att använda. Den behöver ingen el, den går snabbt att plocka fram och den går att rengöra på några sekunder. Dessutom ger mandoliner resultat som varken en matberedare eller ett rivjärn kan uppnå.

Vilken mandolin ska jag köpa om jag vill ha det bästa alternativet?

Det finns mandoliner som erbjuder funktioner som gör de mer mångsidiga, och dem rekommenderar vi extra varmt. Det gör att du kommer att använda den mer och få mer glädje av den. Du kan även anpassa ditt val efter pris, varumärke, säkerhet och utseende, då de är aspekter som skiljer alternativen åt. Det beror helt på vad du vill prioritera.

Vad kostar en bra mandolin?

De flesta mandoliner har egenskaper och fördelar som gör dem säkra och användbara, oavsett om de är billiga eller dyra. De kan kosta så lite som under 200 kronor upp till över 2000 kronor, beroende på varumärke, återförsäljare och modell. Om du vill hitta ett mellanting rekommenderar vi en variant runt 500-1000 kronor då det är den vanligaste prisklassen.

Hur många strängar har en mandolin?

Instrumentet mandolin har normalt åtta strängar. Detta test handlar dock om köksredskapet mandolin.

Vad kallas köksredskapet mandolin på engelska?

Köksredskapet mandolin uttalas ”mandoline” på engelska. I USA så stavas det mandoline, medan britterna stavar det på samma sätt som i Sverige, det vill säga mandolin.

Bootstrap