Yogamatta Bäst i Test – 3 mattor testade

Visst är det dags att äntligen ta tag i det där nyårslöftet, minska din stress, eller kanske återuppta en gammal yoga-vana? Denna uråldriga träningsform är något som lockar människor från alla sorters skrån – det är något som hundratals miljoner utövare världen över kan vittna om. En yogamatta är i stort sett helt oumbärlig för dig som yogi, men det kan vara svårt att veta vilken matta som är bäst att investera i. Här reder vi ut begreppen samt rekommenderar ett fåtal riktigt bra yogamattor.

Casall Yoga Mat Position Yogamatta

Casall Yoga Mat Position

En snygg, lätt och smidig yogamatta från ett tillförlitligt varumärke.

 • Vikt: 0,72 kg.
 • Mått: 183x61x0,4 cm.
 • Material: TPE-gummi.
 • Färger: Svart/grå, grön/svart och vinröd/beige.

Yoga Mat Position från Casall är ett utmärkt val för såväl nybörjare som professionella. Den lätta vikten på under 1 kg gör att den går att frakta utan svårigheter, vare sig du vill bära den till en yogastudio eller packa ner den i resväskan. Dess tunna tjocklek gör den även enklare att rulla.

Om materialet

Materialet i denna yogamatta är TPE-gummi, vilket är en blandning av plast och gummi som ofta används i konsumentprodukter av detta slag. Det är elastiskt och ger både bra grepp och stötdämpning. Dock innebär den tunna tjockleken att stötdämpningen är begränsad, så om du vet att du behöver mycket mjukhet under yogan bör du välja ett grövre alternativ.

En annan fördel med materialet i Casall Yoga Mat Position är att det är återvinningsbart och PVC-fritt. Yogamattan erbjuder även riktigt bra grepp, vilket är perfekt när du utövar din sport. Dock innebär det på samma gång att den är svår att rengöra då smuts biter sig fast mer. Den får dessutom bara bli avtorkad med vatten.

Användningsområden

Det finns många platser att använda denna yogamatta på. Eftersom att den är så tunn och lätt, och därmed enkel att bära med sig, så är det utmärkt för inomhusbruk såväl som utomhusbruk. Du kan slänga ut den på altanen, i en park eller på en strand. Se bara upp för den potentiella smutsen!

Yogamattan går även att använda till yoga av olika slag samt annan typ av träning. Du kan styrketräna, stretcha, meditera, göra ett HIIT-pass eller något helt annat. Det rejäla greppet och det relativt stötdämpande materialet gör den till ett stabilt underlag. Den kommer även stanna där den ligger utan att glida iväg.

 • Lätt vikt.
 • Flera färger att välja på.
 • PVC-fritt material.
 • Tunn tjocklek.
YOGIRAJ Allround Yoga Mat Yogamatta

YOGIRAJ Allround Yoga Mat

En mjuk och stabil yogamatta för nybörjare såväl som professionella.

 • Vikt: 1,7 kg.
 • Mått: 183x61x0,6 cm.
 • Material: Giftfri och högkvalitativ PVC.
 • Färger: Ljusrosa, svart, grön, blå, mörkrosa, lila, vit.

Allround Yoga Mat från YOGIRAJ kommer i en rad olika färger för att du ska kunna hitta en långtida favorit. Den relativt lätta vikten gör att den går att frakta med enkelhet vare sig du ska på en resa, till yogastudion eller till din favoritplats i hemmet. Den grova tjockleken gör den dock svårare än andra alternativ att rulla ihop.

Om materialet

Allround Yoga Mat har en mycket lång livslängd och ett grepp som blir bättre och bättre ju mer den blir använd. Det tillsammans med den höga kvalitén och den bra stötdämpningen gör den till ett perfekt alternativ om du vill slippa köpa nya yogamattor i framtiden. PVC klingar kanske negativt, men denna giftfria variant är utan de otäcka nackdelarna. Det är bara fördelar kvar.

Yogamattan är dessutom mycket lättskött då den går att rengöra genom att torka av med en våt trasa. Om den blivit riktigt smutsig kan du även tvätta den i tvättmaskinen i 30 grader. Sedan låter du den antingen hängtorka eller så rullar du in den i en handduk så all fukt försvinner.

Yogamattans användningsområden

Denna yogamatta går precis som de andra alternativen att använda på en hel del olika platser. Eftersom att den är lätt att tvätta är den perfekt om du uppskattar att träna utomhus eller på smutsiga underlag såsom sand, jord eller grus. Du behöver inte heller vara rädd för att svettas på den, om platsen är varm.

Eftersom att YOGIRAJ Allround Yoga Mat är så grov är den ett bra val om du vill ha mycket stötdämpning. Om du ska göra övningar på alla fyra eller sittande på knä, kan det vara skönt med extra mjukhet. Mjukheten är även fördelaktig om du ska meditera och behöver ett bekvämt underlag.

 • Komfortabel tjocklek.
 • Många olika färgval.
 • Bra och hållbar kvalité.
 • Relativt stor och tung.
Casall Yoga Mat Grip & Cushion III Yogamatta

Casall Yoga Mat Grip & Cushion III

En kvalitativ och rejäl yogamatta från hyllat varumärke.

 • Vikt: 3,1 kg.
 • Mått: 183x61x0,5 cm.
 • Material: 100% naturgummi och ytskikt i PU.
 • Färger: Svart.

Yoga Mat Grip & Cushion III är en framstående yogamatta som skiljer sig från de övriga alternativen en hel del. För det första är den tung och har ett begränsat utbud av färger, men fördelarna väger upp nackdelarna. Kvalitén är något utöver det vanliga och du kan vara säker på att ditt yogapass blir lyckat tack vare yogamattan.

Om materialet

Yogamattan har bra stötdämpning, täthet och fasthet, och den erbjuder även riktigt stabilt grepp. Fukt som exempelvis svett kommer nämligen att gradvis bli absorberat av yogamattan, och det är hemligheten bakom dess greppbarhet. Ytskiktet i PU har en öppen cellstruktur som suger upp fukt till skillnad från TPE, PVC eller naturgummi. Dessa material är därför halare.

Den tunga vikten gör att yogamattan inte kan bli fraktad lika enkelt som de andra alternativen och att den är otymplig. Dock innebär vikten att yogamattan kommer att ligga där den ska utan att glida iväg samt att greppbarheten blir ännu bättre. Det finns även utskurna positionslinjer i mattan, vilket är hjälpsamt i olika yogaposer eller träningsövningar.

Yogamattans användningsområden

Den tunga vikten gör Yoga Mat Grip & Cushion III till ett utmärkt alternativ om du har en bestämd plats i hemmet att yoga på eller om den alltid ska ligga framme i en yogastudio. Dock kommer du inte kunna ta den med dig hur som helst, om du inte är riktigt stark eller kan köpa till en väska eller bärrem.

De tekniska fördelarna gör yogamattan perfekt till både lättare hemmaträning såväl som till meditation, styrketräning eller ”hot yoga”. Du kan bli supersvettig och röra dig hastigt och tvärt utan att yogamattan kommer att röra sig eller bli hal. Den kommer dessutom att hålla i många år och under oräkneliga pass utan att den slits ut.

 • Bra material.
 • Många tekniska fördelar.
 • Tung vikt.
 • Endast en färg att välja på.

Köpguide – Välj rätt yogamatta

Innan vi går in på själva köpguiden, där du får tips på hur du ska tänka inför ett köp, vill vi påminna om vad en yogamatta är. Det är nämligen så att yogamattor ska vara av en viss storlek, tjocklek för att de ska fungera för yoga. Du måste få plats med kroppen på den och även kunna röra dig på rätt sätt.

En yogamatta måste även vara av rätt material så att du som yogar ska få stötdämpning när du exempelvis behöver avlastning på knän, fötter eller händer. Du måste även ha ett bra grepp för att du inte ska halka när du utför särskilda poser. En yogamatta bör dessutom inte bli alltför hal av svett eftersom att det ju är meningen att du ska bli uppvärmd.

Fördelar i en yogamatta

De fördelar du bör leta efter innan du genomför ditt köp är alltså främst att storleken är rätt och att materialet fungerar som det ska. Om det finns särskilda fördelar såsom riktigt bra greppbarhet, extra stötdämpning, glidskydd och liknande, så är det stora plus. Vissa yogamattor erbjuder även fina färger och andra, mer ytliga, fördelar.

Du kanske vill kunna ta yogamattan med dig till en yogastudio, ett gym eller till och med på en resa. Då behöver den i så fall vara både lätt i vikten och lätt att rulla ihop. Om den är för stor, tung och otymplig så kommer du inte att kunna frakta den lika lätt, och då uppstår säkerligen problem.

Andra tekniska fördelar

Många vill yoga, meditera och träna på samma yogamatta, och i sådana fall är det viktigt att många fördelar samspelar. Då måste den vara mjuk och bekväm nog att meditera på samtidigt som den har grepp och stötdämpning nog för yoga, men också stabilitet och glidskydd nog att kunna hantera olika intensiva träningsövningar.

Om du vill kunna ha yogamattan utomhus eller i olika smutsiga miljöer är det dessutom positivt om den är enkel att torka av eller tvätta. Men den kan även ha en speciell absorberingsförmåga som gör att den inte blir smutsig lika snabbt. I vissa fall räcker det om du torkar av den med vatten.

Lista på de viktigaste egenskaperna hos en yogamatta:

 • Greppbarhet – om den inte har bra grepp kommer du inte att kunna hålla vissa poser.
 • Stötdämpning – en yogamatta måste stödja och skydda dig i olika poser. Framför allt amatörer brukar föredra tjocka mattor då de upplevs bekvämare.
 • Storlek – vi människor är olika stora och vissa kräver en större matta för att få plats helt och hållet. Samtidigt är en mindra matta naturligtvis bättre för portabilitet.
 • Skötsel – du kan behöva rengöra din matta då och då, särskilt om du använder den utomhus. Att köra mattan i en tvättmaskin rekommenderas oftast inte av tillverkaren.
 • Vikt – om du ofta bär med dig yogamattan eller om du planerar att resa med den så bör den vara så lätt som möjligt.

Vanliga frågor om Yogamattor

Vilken tjocklek på Yogamatta är bäst?

Det är individuellt, men nybörjare brukar föredra tjockare mattor (5 mm och uppåt) medan mer efarna yogautövare ibland föredrar tunnare mattor (4 mm och nedåt).

Bootstrap