Bästa Robotdammsugaren – flera populära modeller testade

Att städa golvet hem från damm, smuts och skräp – är det inte bland det tråkigaste man kan göra? Det tyckte antagligen även de ingenjörer som såg till att robotdammsugare inte längre är en framtidsdröm. Här går vi igenom de mest populära alternativen på marknaden och vad du bör tänka på innan köp.

iRobot Roomba i3154 Robotdammsugare

iRobot Roomba i3154

Effektiv kvalitetsprodukt från ett känt varumärke, med ny och förbättrad teknologi som slår alla tidigare modeller.

 • Bredd: 34 centimeter
 • Driftstid: 75 minuter
 • Laddningstid: 3 timmar
 • Behållarkapacitet: 0,4 liter
 • Ljudnivå: 60 decibel

Med sina 30 års erfarenhet har varumärket iRobot utvecklat en logiskt tänkande robotdammsugare med en imponerande effektivitet. Detta är främst tack vare att den använder ett 3-stegs rengöringssystem som bland annat använder Dual Multi-Surface gummiborstar och en sugstyrka som är 10 gånger starkare än tidigare modeller. Gummiborstarna gör den även till ett perfekt alternativ för ett hushåll med djur.

En dammsugare som gör jobbet enkelt

Eftersom att robotdammsugaren är utrustad med speciella golvregistreringssensor så har den ett intelligent navigationssystem. Detta garanterar att iRobot Roomba i3154 rengör hela ditt hem utan att den fastnar i något eller missar en fläck. Om den inte blir färdig efter den första uppladdningen så laddar den även automatiskt upp sig och återvänder sedan till städningen. Till alla hörn kommer robotdammsugarens effektiva sidoborstar till hands.

iRobot Roomba i3154 lär även känna dig efter ett tag, då den kommer att föreslå tidpunkter för rengöring som den känner igen sedan tidigare. Under exempelvis pollensäsongen kommer den även att föreslå extra rengöring för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Allt detta sker via iRobot-appen, och denna kan du självklart också koppla till Alexa eller Google Assistent.

Tekniska fördelar som skiljer sig från andra alternativ

Denna robotdammsugare har sensorer som känner av om områden är mer smutsiga än andra. Här rengör den extra noga, till skillnad från på renare områden där den kan låta bli att utöva onödig städning. Den har även ett filter som fångar upp mot 99 % av husdjursallergener, och när filtret behöver bli utbytt eller dammsugaren behöver bli tömd så ut har den en smart indikationsfunktion.

Andra fördelar med denna robotdammsugare som skiljer sig från andra alternativ på marknaden är att den har en lätt vikt på 3,18 kilogram. Den är även mer tystlåten än andra, och den har en ovanligt snabb laddningstid. Appen som den samarbetar med är dessutom nordisk, vilket kan vara skönt att veta om du vill vara säker på att allt sker på svenska snarare än engelska.

 • Mångsidiga funktioner
 • Gummiborstar som tar bort extra smuts
 • Snabb laddningstid
 • Klarar endast trösklar på upp till 1,5 centimeter
 • Liten behållare
Dreame D9 Robotdammsugare

Dreame D9

Uthållig, intelligent och mångsidig robotdammsugare från ett omtyckt varumärke, som dessutom har en moppfunktion som rengör på djupet.

 • Bredd: 35 centimeter
 • Driftstid: 150 minuter
 • Laddningstid: 6-8 timmar
 • Behållarkapacitet: 0,57 liter
 • Ljudnivå: 65 decibel

Xiaomi Dreame D9 gör en komplett rengöring av dina golv så att du får ett kliniskt rent hem. Detta är en robotdammsugare som använder intelligent teknologi i from av ett 3.0 LDS-lasernavigationssystem och sensorer som gör att den effektivt kartlägger ditt hem. Utifrån speciella algoritmer kommer den även att välja den effektivaste rutten för att städningen ska gå så snabbt och enkelt som möjligt.

En robotdammsugare med en extra bra app

Kartan som robotdammsugaren skapar kan du sedan överblicka via appen Mi-Home. Appen ger dig även många andra möjligheter som exempelvis att du kan planlägga rengöringsschemat, välja vilka rengörings-inställningar som ska bli använda, eller avgränsa områden som inte ska dammsugas eller som ska dammsugas extra noga. Appen är dessutom kompatibel med Alexa och Google Assistent, vilket är perfekt för dig med ett smart hem.

Med appen kan du också justera sugkraften på dammsugaren, om moppen ska bli använd, samt hur mycket vatten moppningsfunktionen ska använda. Du kan även kontrollera batterinivån. Dock tar sig dammsugaren automatiskt till uppladdningsstationen när batteriet behöver bli laddat, och fortsätter sedan automatiskt på samma plats som den avslutade. Funktionerna som du kan kontrollera via appen går också per automatik, om du inte vill behöva styra dem.

Särskilda egenskaper för ett bättre resultat

Den kraftfulla sugkraften på 3000 Pa gör att Xiaomi Dreame D9 tar upp allt damm, smuts och hår i ditt hem utan problem. Dess avancerade naviagtionssystem LDS Lidar och SLAM-algoritmen ser dessutom till att robotdammsugaren inte bara följer kartor och vägar på ett korrekt sätt, utan även att den undviker hinder. Här ingår både möbler, trappor och virituella väggar som du lagt in i appen.

Till skillnad från iRobot Roomba i3154 så klarar denna robotdammsugare upp till 2 centimeter höga trösklar. Den har även en obegränsad arbetsyta till skillnad från det tidigare presenterade alternativet, och den har större dammbehållare än samtliga alternativ i denna recension. Något som också skiljer denna produkt åt från de övriga är att den inte indikerar när den behöver bli tömd.

 • Smart moppfunktion
 • Lång driftstid
 • Stor behållare
 • Lång laddningstid
 • Hög ljudnivå
Roborock S5 Max Robotdammsugare

Roborock S5 Max

 • Bredd: 35,3 centimeter
 • Driftstid: Upp till 190 minuter
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Behållarkapacitet: 0,46 liter
 • Ljudnivå: 60 decibel

Roborock S5 Max är otroligt intelligent och ger ett perfekt städresultat vid varje användning. Den är även utrustad med en praktisk moppfunktion som ser till att du alltid kommer hem till nytvättade golv såväl som nystädade sådana. Vattenbehållaren är dessutom större än de tidigare modellerna från samma märke, och den är effektiv då den stänger av vattentillförseln om den kör över ett område som redan rengjorts.

En robotdammsugare med effektiva funktioner

Robotdammsugaren skannar ditt hem och väljer därefter ut det mest effektiva städmönstret. Den smarta navigationen är särskilt välbehövlig vid städning av smala och trånga utrymmen då den kommer åt med bravur redan första gången och därför sparar både energi och batteritid. Samma effektivitet gäller när robotdammsugaren moppar. Denna modell låter dig nämligen kontrollera moppningen i form av vattenmängd och nödvändiga områden.

I appen kan du dessutom programmera vilka områden som inte ska moppas för att undvika mattor eller liknande. Med appen kan du även schemalägga robotdammsugarens städmönster så att arbetet passar perfekt in i din vardag, samt vilken effektivitet som behöver bli använd på olika områden. Appen är också kompatibel med både iOS och Android, men den fungerar endast med Google Assisent och inte Alexa.

Ovanliga funktioner med extra fördelar

Något som gör Roborock S5 Max unik är att den kan lagra upp till 3 olika kort. Detta är otroligt praktiskt i hem med flera våningar eller om du har extrahus eller liknande. Den blir även levererad med ett intelligent uppladdningssystem som gör att den bara laddar upp tillräckligt mycket för att städa klart hemmet. Det förlänger batterihälsan och undviker att el förbrukas i onödan.

Modellen har dessutom fördelen att den levereras med en virtuell väggfunktion, vilket måste handlas separat till de övriga alternativen. Den har även en överlägsen drifttid och en obegränsad arbetsyta. Utöver detta har den, precis som de andra alternativen, en automatisk uppladdning som gör att den återvänder till sin laddstation automatiskt vid behov och sedan återupptar städningen där den avslutade senast.

 • Lång driftstid
 • Kort laddningstid
 • Smart moppfunktion
 • Liten behållare

Köpguide – Välj rätt robotdammsugare

Innan du införskaffar en robotdammsugare finns det en hel del saker att ha i åtanke. Som sagt handlar det mycket om användarvänlighet och hur enkel robotdammsugaren är att kontrollera, installera och använda i övrigt. Appen spelar stor roll i detta, men även hur kompatibla dem är till Google Assistent eller Alexa. Ibland är det nämligen skönt att slippa använda något annat än rösten för att sätta igång städningen.

På tal om appen och dess användarvänlighet måste också de olika funktionerna nämnas. Robotdammsugaren måste kunna orientera sig för att städa alla områden i hemmet per automatik, men det är även skönt att kunna kontrollera den själv om det skulle bli nödvändigt. Aspekter såsom sugkraft, moppning och val av ytor är bra att kunna alternera själv om du vet med dig att vissa platser blir smutsigare än andra, och liknande.

Välj en robotdammsugare för dig

En robotdammsugare måste även fungera på ett sätt som lämpar sig för din vardag. Att kunna schemalägga städningen är viktigt, men om den dessutom lär sig dina mönster själv är ett stort plus. Om den även rekommenderar särskilda städningsmönster under vissa perioder är förstås ännu bättre. Exempelvis på sådana tillfällen är när det är dags för dina husdjur att tappa päls eller när pollensäsongen drar igång.

Något som också är värt att kika på angående hur personlig din robotdammsugare ska vara är om den har funktioner som lämpar sig till ditt specifika hus. Om du har flera våningar eller extrahus är det bra om robotdammsugaren har flera kort, och om du har höga trösklar måste den kunna klättra över dem utan problem. Här är även moppningsfunktionen viktig att överväga.

Välj en robotdammsugare med flest fördelar

Användbarhet handlar inte bara om ifall robotdammsugaren kan moppa eller klättra över trösklar. Robotdammsugaren bör även göra bra ifrån sig i dammsugandet. Här är det viktigt med en hög Pa, vilket är hur hårt dammsugaren kan suga, samt om den har ytterligare tillbehör. Gummiborstar är effektiviserar en hel del, och även borstar som kommer åt i hörn och runt olika kanter.

Inom detta området ingår även aspekter såsom hög drifttid, låg laddningstid, automatisk laddning och återupptagning, samt hur effektivt filtret är. En stor behållare är också något att hålla utkik efter om du vill slippa tömma den på damm och smuts onödigt ofta. För att undvika problem måste även robotdammsugaren kunna undvika trappor, att stöta in i möbler eller väggar, och att köra fast.

Att tänka på när du väljer robotdammsugare

 • Driftstid: att den klarar av att jobba under långa perioder vid behov
 • Laddningstid: att den inte behöver ladda alltför länge
 • Effektivitet: att den har funktioner som gör att städningen blir ordentligt utförd
 • Anpassningsbar: att den går att anpassa efter dina specifika behov

Källor

Bootstrap