Stavmixer Bäst i Test – 3 modeller testade

En stavmixer är ett självklart måste bland hemmakockens köksredskap. Det går fortare och blir finare än att hacka eller mortla, och stavmixern är ofta snabbare och smidigare att använda än en fullstor mixer. Dessutom är de både enkla att diska och förvara. Här går vi igenom några av de ledande modellerna, samt vad du bör tänka på innan du investerar i en stavmixer.

Philips Viva Collection ProMix Stavmixer

Philips Viva Collection ProMix

En mångsidig men enkel stavmixer för dig som är effektiv

 • Motor: 800 Watt
 • Sladdlängd: 1,2 meter
 • Tillbehör: Visp, multihackare och en bärbar drickmugg
 • Material: Rostfritt stål och ABS-plast

HR2652 från Philips är ett utmärkt alternativ på stavmixer för dig som alltid är på språng och som vill ha en effektiv och mångsidig mixer. Den kommer bland annat med en plastmugg som du kan mixa i och sedan försluta och ta med dig. Du kan även använda turbofunktionen för snabb mixning.

Tekniska fördelar

Denna stavmixer har ett komforthandtag som gör att mixningen är bekväm. Den har även en aktiveringsknapp som du själv kan anpassa hastigheten på, antingen genom att trycka löst eller hårt. Turbofunktionen sätter igång när du trycker hårt och då går den i upp till 11500 rpm. Den starka 800-Wattmotorn utlovar dessutom en styrka som klarar av de allra flesta livsmedel.

En annan fördel med stavmixern är att den går att plocka isär med ett enkelt knapptryck och att den tål maskindisk. Det gör den ännu mer effektiv för dig som vill slippa extra arbete och krångel. Det har även 90% återvunnet förpackningsinnehåll vilket gör den till ett bra val ur miljösynpunkt.

Stavmixerns användningsområden

Precis som alla stavmixrar på marknaden så är denna utmärkt för smoothies, juicer eller soppor. Dock kommer denna även med en multihackare som klarar av svårare livsmedel såsom nötter, kött eller ost. Den starka motorn är lämplig för det allra mesta. Dessutom kommer den med en visp om du vill vispa grädde, majonnäs eller andra såser.

Den medföljande plastmuggen med återförslutningsbart lock med spillskydd ger ännu en nivå av stavmixerns användbarhet. Den kan du ha med dig vart du än ska, och i den kan du frakta din smoothie, juice eller soppa såväl som hackade livsmedel eller vispade vätskor. Det är ett utmärkt sätt för dig att frakta produkten av stavmixerns arbete.

 • Många och användbara tillbehör
 • Relativt stark motor
 • Inga stabila hastighetsalternativ
Bosch ErgoMixx MS64M6170 Stavmixer

Bosch ErgoMixx MS64M6170

En utmärkt kvalitetsprodukt som klarar av även de tuffaste utmaningarna

 • Motor: 1000 Watt
 • Sladdlängd: 1,4 meter
 • Tillbehör: Multihackare, kniv för is, visp, en 600 ml plastbägare och tillhörande lock
 • Material: Rostfritt stål och BPA-fri plast

Bosch ErgoMixx MS64M6170 är det bästa valet för dig som vill ha en stavmixer som klarar allt. Den otroligt starka motorn kan ta sig an alla utmaningar du har att ge den, och de många tillbehören underlättar ytterligare. Den är även tystgående och vibrationsfri, och den är utformad för att vara så ergonomisk som möjligt.

Tekniska fördelar

Det finns 12 hastighetsnivåer att välja på, samt en turbofunktion, för att precisera mixningen såväl som om du ska hacka något eller vispa något. Du kan även byta ut eller plocka av de olika delarna med enkelhet och sedan diska dem i diskmaskinen. De enda delarna som inte kan diskas är motordelen samt de medföljande locken.

En annan teknisk aspekt som vi vill lyfta är den fyrbladiga kniven i stavmixern som optimerar mixningen utöver den starka motorn. Dessutom medföljer särskilda knivblad till multihack-verktyget som innebär att du inte bara kan hacka nötter, kött, hårdost, morötter, lök eller liknande, utan att du även kan krossa is utan några problem.

Stavmixerns användningsområden

Du kan alltså mixa alla slags soppor, smoothies, juicer eller andra röror med stavmixern, och vispa ägg, grädde, majonnäs eller lättare smeter och såser med vispen. Du kan även hacka det mesta i multihack-verktyget samt krossa is med de särskilda knivarna. Sedan kan du även ta alltihop med dig med den smidiga plastbägaren och de medföljande locken.

Plastlocken innebär även att du kan förvara produkterna du skapat med stavmixern och dess tillbehör i kylskåpet, frysen eller skafferiet. De håller bakterier och andra kontaminationsrisker utanför bägaren så att du kan vara säker på att innehållet förblir i prima skick. Det finns knappt några begränsningar till denna stavmixern över huvud taget.

 • Stark motor
 • Extra många och användbara tillbehör
 • Extra lång sladdlängd
 • Inget extrautvecklat stänkskydd
Braun MultiQuick 3 Vario MQ 3135 Sauce Stavmixer

Braun MultiQuick 3 Vario MQ 3135 Sauce

En stavmixer med funktioner som passar både nybörjare och professionella

 • Motor: 750 Watt
 • Sladdlängd: 1,2 meter
 • Tillbehör: multihackare, visp och en 600 ml stor plastbägare
 • Material: Rostfritt stål och BPA-fri plast

MultiQuick 3 Vario MQ 3135 Sauce från Braun är det svagaste alternativet i detta test med en 750-Wattmotor. Dock är 750 Watt tillräckligt starkt för de allra flesta livsmedel och utmaningar som du kan utsätta din stavmixer för. Den har även 11 olika hastighetsnivåer samt extra turboeffekt som ger en stabil mixning.

Tekniska fördelar

Om du inte är van vid att använda stavmixrar, eller om du av andra anledningar är ute efter precision i mixerns hastigheter, så är detta ett utmärkt alternativ. Ratten med de 11 olika hastighetsnivåerna ger en jämn mixning som är perfekt också när du ska använda vispen. Då kan du börja med en låg hastighet och till sist vända dig till turbon.

Andra tekniska fördelar med Braun MultiQuick 3 Vario MQ 3135 Sauce är att den går att ta isär med två enkla knapptryck. Sedan kan du diska delarna i diskmaskinen eller byta till ett annat tillbehör. Den har även en PowerBell Plus-teknik som gör mixningen mer effektiv och snabb, samt en SplashControl-teknik som minimerar stänk.

Stavmixerns användningsområden

Med den medföljande vispen kan du vispa en rad olika vätskor eller röror tack vare de olika hastighetsalternativen och den höga och rymliga plastbägaren. Också mixning och hackning med stavmixern eller multihack-verktyget blir optimerat tack vare de precisa hastigheterna. Med dessa kan du skapa allt ifrån en enkel morgonsmoothie till en trerättersmiddag.

Denna stavmixer lämpar sig särskilt bra till soppor eller andra, varma vätskor då hela skaftet är i rostfritt stål. Den speciella teknologin som motverkar stänk och som effektiviserar mixningen bidrar också en hel del. Med den 600 ml stora plastbägaren kan du även spara och förvara de produkter som vispningen, mixningen eller hackningen har skapat.

 • 11 olika hastigheter att välja på
 • Användbara och mångsidiga tillbehör
 • Relativt svag motor

Köpguide – Välj rätt stavmixer

Innan vi fortsätter in på köpguiden, där du kan lära dig mer om vilka egenskaper du bör hålla utkik efter, så vill vi påminna om vad en stavmixer är för något. Det är nämligen så att stavmixrar blivit utvecklade till något helt annat under senare år. De har blivit effektivare, starkare, snyggare och inte minst mer användbara.

En stavmixer är ett alternativ till andra typer av mixrar som du kan hålla i och styra över själv. Du kan bestämma hastighet, rörelse och lutning. Du kan även blanda runt och leta upp stora bitar på egen hand, så att mixningen blir så precis som möjligt. Detta sätt att mixa på är även smidigt då du kan mixa direkt i vilken behållare du vill.

Fördelar att leta efter i en stavmixer

En stavmixer bör kunna mixa de allra flesta livsmedel vare sig du vill släta en soppa, göra en smoothie eller en annan typ av smet. Här är 750 Watt en bra måttstock då den styrkan klarar det mesta. Du kan även välja ett alternativ med många och användbara tillbehör så att du också kan använda den handstyrda motordelen till att exempelvis vispa eller hacka.

Något annat du bör önska av en stavmixer är att den går att dela på så att du kan diska stavmixerfoten för sig och låta motordelen förbli torr. I dagens modeller borde du även kunna diska de avtagbara delarna i diskmaskinen så att du slipper onödigt arbete. En lång sladd kan också underlätta om du har långt till eluttag.

Extra funktioner som är bra

Det är inte bara motorn som måste vara stark, utan stavmixern måste även ha andra fördelar som optimerar mixningen. Här kan det handla om särskilda knivblad, en särskilt utformad kupa runt bladen, eller stänkskydd. Om du får välja bland olika hastigheter är det ett extra plus eftersom att det både kan underlätta och effektivisera mixningen.

När det handlar om olika hastigheter är det också positivt om du får olika hastighetsalternativ då det innebär att mixningen blir mer precis och stabil. Då kan du återvända till din favorithastighet flera gånger om, och du kan även börja med en långsam hastighet och avsluta med en snabbare. Du bör även kunna välja turboläge om du vill maximera effektiviteten under särskilda mixningar.

Lista på egenskaper du bör se över i en stavmixer:

 • Motor – en stark motor klarar fler utmaningar.
 • Tillbehör – många och väl utvalda tillbehör kan underlätta många delar av matlagningen.
 • Funktioner – om stavmixern har särskilt positiva funktioner kommer den vara som mest hjälpsam och effektiv.
Bootstrap