Vattenkokare Bäst i Test – 3 modeller testade

För tedrickaren, soppätaren eller den som bara inte har tid att koka pastavatten på spisen så är en vattenkokare ett måste. För ett så pass relativt enkelt köksredskap så finns dock en mängd olika smarta funktioner och aspekter som är värda att tänka på. Här går vi igenom ett antal populära vattenkokare från ledande tillverkare.

SMEG KLF04 1,7L Vattenkokare

SMEG KLF04 1,7L

En kvalitativ vattenkokare i många färger och med valbara temperaturer

 • Rymmer 1,7 l
 • 7 valbara temperaturer
 • 2400 W
 • Rostfritt stål

SMEG KLF04 är en vattenkokare av hög kvalitet i retrostil, med många olika färger att välja mellan. Den rymmer hela 1,7 liter och tack vare den smarta funktionen, kan du välja vilken temperatur du vill att vattnet ska få. Vattenkokaren har nämligen 7 valbara temperaturer: 50ºC, 60ºC, 70ºC, 80ºC, 90ºC, 95ºC och 100ºC.

Lätt att rengöra och förvara

Vattenkokaren är tillverkad i rostfritt stål. Det innebär att den inte rostar, att den är lätt att ta hand om och är lätt att rengöra. Vattenkokaren har dessutom ett löstagbart kalkfilter i rostfritt stål för att du ska kunna få bort kalklagringar enkelt och smidigt. Vilket vi tycker extra mycket om, eftersom det inte går att undvika kalklagringar.

Den inbyggda sladdvindan gör det lätt att förvara vattenkokaren när den inte används, eftersom sladden då inte blir överflödig. Det är dessutom snyggare att ha vattenkokaren på bänken utan att sladden ligger löst omkring. Bottenplattan har även gummitassar som gör att vattenkokaren står stabilt och inte skadar bänken som vattenkokaren står på.

Unikt utseende

SMEG KLF04 har en unik design. Designen är inspirerad från inredningsmodet på 50-talet, en så kallad retrodesign. Färgerna likaså – det finns nämligen alla möjliga härliga färger att välja mellan. Du hittar färgerna mintgrön, pastellrosa, pastellblå, beige, röd, svart, vit och silver. Det betyder att det finns en färg för alla, speciellt för dig som vill att din vattenkokare ska matcha med den övriga inredningen.

Den runda formen på vattenkokaren gör att den ser retro ut oavsett om du väljer en helt i silver. Till och med den lilla spaken som du startar och stänger av med har en unik retrodesign. Handtaget förstärker retrolooken då den har ett handtag som är öppen på undersidan, vilket gör att det ser ut som en vanlig vattenkanna. Perfekt för dig som värderar designen.

 • Löstagbart kalkfilter i rostfritt stål
 • Många färger
 • Valbara temperaturer
 • Relativt dyr
Philips Daily Collection HD9350 1,7L Vattenkokare

Philips Daily Collection HD9350 1,7L

En tålig vattenkokare i rostfritt stål som dessutom är billig!

 • Rymmer 1,7 liter
 • 2200 W
 • Tillverkad av rostfritt stål

Philips Daily Collection HD9350 är en tålig vattenkokare som är tillverkad av rostfritt stål. Med denna vattenkokare kan du koka mycket vatten åt gången då den rymmer 1,7 liter vatten precis som SMEG KLF04. Likt de andra vattenkokarna i testet har den också en 360 graders vridbar basplatta som gör att den står stabilt på vilket underlag som helst.

Användarvänlig vattenkokare

Det platta värmeelementet gör att vattnet kokar upp snabbt. Vattenkokaren är dessutom enkel att fylla på och rengöra då öppningen är stor. Locket är dessutom fjädrat vilket underlättar rengöringen än mer. Det går inte endast att fylla på via öppningen, utan du kan dessutom enkelt fylla på vattenkokaren via pipen på vattenkokaren.

Helt enkelt en simpel och smidig vattenkokare. Det vi gillar med denna vattenkokare är att den är såpass enkel att använda och förstå sig på. Vem som helst kan använda Philips Daily Collection vattenkokare utan problem. Den gör jobbet för ett riktigt bra pris. För dig som letar efter en billig, bra, tålig och rymlig vattenkokare – är detta alltså det perfekta valet.

Många säkerhetsfunktioner

Denna vattenkokare är utrustad med flera säkerhetssystem mot torrkokning, för att det inte ska finnas någon risk att det börjar brinna när du inte har något vatten i kokaren. Under bottenplattan finns dessutom en sladdvinda där du kan förvara sladden säkert när du inte använder vattenkokaren. Själva vattenkokaren är dessutom sladdlös (som de flesta andra vattenkokare) vilket utgör en säkerhetsfunktion.

Du kan dessutom känna dig trygg i att du inte får i dig onödigt mycket kalkpartiklar, då Philips Daily Collection vattenkokare har ett löstagbart micromeshfilter i öppningen som fångar upp små kalkpartiklar. Filtret fångar upp partiklar som är mindre än 200 mikron, för att du ska ha en ren kopp, utan kalkpartiklar i.

 • Tålig
 • Billig
 • Micromesh filter i öppningen
 • Ej många funktioner
Wilfa WSDK-2000 1,25L Vattenkokare

Wilfa WSDK-2000 1,25L

En gedigen vattenkokare i rostfritt stål och med skandinavisk design

 • Rymmer 1,25 l
 • 2400 W
 • 5 valbara temperaturer
 • Rostfritt stål

En alldeles lagom avancerad vattenkokare i skandinavisk design. Den avskalade designen ger ett minimalistiskt intryck vilket är typiskt för den skandinaviska inredningsstilen. Den är varken för stor eller för liten, utan rymmer lagom mycket vatten med sina 1,25 liter. Därför är den perfekt både till vardags och när du får gäster.

Lagom många funktioner

Förutom att storleken och designen är precis lagom och passar in i många skandinaviska hem, har den dessutom lagom många funktioner. Vattenkokaren har 5 valbara temperaturer: 40°C, 70°C, 80°C, 90°C, 100°C. Perfekt för dig som flaskmatar ditt barn och behöver ha ljummet vatten på nolltid. Det tar annars lång tid att få till den perfekta temperaturen på vällingen till ett otåligt litet barn.

Den har dessutom en varmhållningsfunktion som håller vattnet i rätt temperatur under tiden du förbereder annat. Det är annars lätt hänt att vattnet kokat upp innan du själv är klar med allt annat som skulle förberedas – och under tiden har vattnet hunnit bli kallt. Vilket resulterar i att du då måste starta om vattenkokaren en gång till. Det slipper du med varmhållningsfunktionen!

God säkerhet

Wilfa WSDK-2000 är väldigt säker. Såpass säker att även barn kan använda den. Värmeelementen är nämligen dolda, vilket är orsaken till dess höga säkerhet. De dubbelisolerande väggarna är inte endast bra för att hålla värmen på vattnet. Det resulterar dessutom i att vattenkokaren inte bli för varm på utsidan, vilket minskar risken för att användarna ska bränna sig.

Vattenkokaren har också en 360 graders svängbar botten, vilket gör att vattenkokaren står stabilt på alla underlag. Det minskar riskerna för att vattenkokaren ska falla och eventuellt skada någon. Det kan bli farligt om en kanna full med hett vatten faller ned och träffar någon eller om det kokande vattnet skvätter på någon i närheten, till exempel ett barn.

 • Lagom storlek
 • Skandinavisk design
 • Valbara temperaturer
 • Har varmhållningsfunktion
 • Finns endast i svart/rostfritt

Köpguide – Välj rätt Vattenkokare

Som med alla andra produkter, måste du alltid utgå ifrån dig själv, dina önskemål och dina behov, när du letar efter en vattenkokare. Men det finns vissa saker du bör ha i åtanke för att hitta den bästa vattenkokaren för just dig. Fundera därför på vad som är allra viktigast för dig: är priset viktigast? Söker du en med någon speciell funktion?

Eller söker du möjligtvis en snygg vattenkokare med unik design som du kan matcha med din övriga inredning? När du bestämt dig för vad som är allra viktigast för dig, bör du utgå ifrån det när du letar efter den perfekta vattenkokaren. Därefter kan det vara bra att ha vissa saker i åtanke som användarvänlighet, storlek och prisvärdhet. Ett möjligt alternativ är också att eventuellt kika på en sous vide-maskin som också värmer vatten.

Användarvänlighet är A och O

Eftersom du använder en vattenkokare dagligen och kanske till och med flera gånger om dagen, är det viktigt att den vattenkokare du väljer är enkel och smidig att använda. Är locket lätt att öppna och stänga? Kokar vattnet upp snabbt? Låter vattenkokaren mycket? Är temperaturen justerbar? Detta är några frågor du kan ha i åtanke innan du köper en vattenkokare.

Dessa småsaker är nämligen ofta viktiga och avgörande för hur kunder upplever vattenkokaren efter köpet. Har du till exempel småbarn och bor i en lägenhet med dålig ljudisolering, kan en vattenkokare med högt ljud bli en besvikelse. Samma sak gäller för locket. Visar det sig att det till exempel skulle vara krångligt att öppna och stänga locket, kommer det få dig att ogilla produkten.

Välj rätt storlek på vattenkokaren

Storleken är väldigt viktigt att få till rätt, och det finns som sagt inga rätt eller fel. Här kan du fråga dig frågor som: har du stort utrymme att förvara vattenkokaren på? Är det viktigt för dig att kunna koka mycket vatten åt gången? Eller kokar du bara små mängder i taget?

Om du inte tänkt på storleken innan köpet, finns det stor risk att du känner dig missnöjd med ditt köp när du väl packat upp vattenkokaren, om du inte gillade storleken. Fel storlek leder ofta till att kunder antingen returnerar produkten eller känner sig missnöjda med köpet. Därför rekommenderar vi starkt att du noggrant funderar på vilken storlek som passar dig bäst.

Att tänka på när du väljer Vattenkokare

 • Storlek: hur många liter rymmer vattenkokaren?
 • Design: hur ser vattenkokaren ut?
 • Funktioner: vad har vattenkokaren för funktioner? Värdefulla för just dig?
 • Material: vilket material är den tillverkad av? Hållbart och lätt att rengöra?
 • Användarvänlighet: hur lätt är den att använda? Hur teknisk är du?

Källor

Bootstrap